Domaća medicinska oprema ne postoji

Autor: Darko Bičak , 09. veljača 2017. u 07:47
Andreass Krauss, njemačko veleposlanstvo i Bernard Jakelić, HUP/D. Urukalović/PIXSELL

U Hrvatskoj postoje 222 tvrtke koje se bave medicinskom opremom, dok 12.500 njemačkih tvrtki iz ovog sektora izvozi 65% proizvodnje.

Hrvatska za javno zdravstvo izdvaja svega 750 eura po stanovniku godišnje, no usprkos tome uspije u načelu imati najsuvremeniju medicinsku opremu, rečeno je na Hrvatsko-njemačkom forumu suradnje u zdravstvenom sektoru.

Naravno, kako je pojasnio i Davor Katavić iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), postoje velike razlike u opremljenosti bolnica u raznim dijelovima Hrvatske, a čak i unutar raznih odjela unutar iste bolnice. Industrija medicinske opreme i pomagala je sve jača. Prema službenim podacima, u našoj zemlji se 222 tvrtke na neki način bave medicinskom opremom, a čak 92 posto medicinske opreme se uvozi.

No, s druge strane, tu je moćna njemačka industrija medicinske opreme koja obuhvaća 12.500 tvrtki, a koju je i tamošnja vlada proglasila jednim od nositelja gospodarskog razvoja i rasta izvoza. Marcus Reichel, direktor konzultantske tvrtke Dreberis koja radi s više od tisuću poduzeća iz medicinskog sektora, pojašnjava da je njemačka medicinska oprema među najtraženijima i s 30-ak posto udjela zauzima drugo mjesto u svijetu, iza SAD-a, a čak 65 posto proizvodnje završi u izvozu.

"Ne znam hoće li ljudi za 20 godina kupovati automobile, ali sam siguran da će htjeti biti zdravi", kazao je Reichel o perspektivama ove industrije. U Zagreb je na forum došlo i osam njemačkih tvrtki, proizvođača medicinske opreme, koji traže partnere na ovom području, a u Hrvatskoj će se zadržati do kraja tjedna. Bernard Jakelić, zamjenik direktora HUP-a, istaknuo je primjer Njemačke i njezinih projekata jačanja izvoza kao dobrog primjera i za Hrvatsku.

Da usprkos malim ulaganjima hrvatsko zdravstvo ipak nije toliko loše, kako ističe zamjenik njemačkog veleposlanika Andreass Krauss, pokazuje i primjer da se njemački veleposlanik u Hrvatskoj nedavno ozlijedio na skijanju, te se sada liječi, naravno, u našoj zemlji.

Komentari (2)
Pogledajte sve

“no usprkos tome uspije u načelu imati najsuvremeniju medicinsku opremu” haha kako dobro. A ghlupi njemci “uspiju” prosipati 6 puta vise od toga bez ikakvog realnog efekta. U nacelu, dakako.

Kakva brate proizvodnja kod nas i još k tome medicinske opreme. Za to treba odličan tehnički kadar i komparativne prednosti koje se u dogledno vrijeme neće ovdje pojaviti…

New Report

Close