Domaća hrana kvalitetna, postrožiti kontrolu uvoza

Autor: Poslovni dnevnik , 16. siječanj 2017. u 21:59
Ivo Delonga, direktor Euroinspekt Croatiakontrole/Marko Prpić/PIXSELL

Objedinjavanje inspekcija hrane životinjskog i biljnog porijekla i više mjera kontrole.

U Hrvatskoj se jede uglavnom kvalitetna hrana pogotovo ako je domaće proizvodnje, a pooštriti bi trebalo kontrolu uvoza jeftinih proizvoda kojim se stranci nerijetko rješavaju viškova, rečeno je u ponedjeljak na okruglom stolu Zbora agrarnih novinara "Kakvu hranu jedemo (i uvozimo) u Hrvatskoj?"

Ravnateljica Hrvatske agencije za hranu Andrea Gross Bošković kazala je kako je sigurnost hrane u Hrvatskoj puno bolja nego što se ponekad može iščitati iz medija, ali da se apsolutna sigurnost ne može jamčiti.  Direktor Euroinspekt Croatiakontrole Ivo Delonga predlaže objedinjavanje inspekcija hrane životinjskog i biljnog porijekla. "Inspekcije bi trebale poduzeti više mjera kontrole kvalitete hrane, od sljedivosti do provjere kvalitete zdravstvene ispravnosti. Kada bi inspektori tako postupali, uvjeren sam da bismo jeli kvalitetniju hranu i ne bi se sumnjalo jede li se u Nizozemskoj ili Austriji hrana iste kvalitete kao kod nas", istaknuo je Delonga.

Govoreći o lošem i nepotpunom deklariranju robe bez navedenog sastava proizvoda, on je kazao je kako se događa nevjerojatna stvar da se u domaćim trgovinama prodaje graševina iz Makedonije. Direktor Croatiastočara Branko Bobetić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić I predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara Hrvoje Gregurić zalažu se za strože kontrole uvozne hrane koja se, istaknuo je Gregurić često uvozi samo da se sruše cijene domaćih proizvođača. 

Komentirajte prvi

New Report

Close