Doktori ‘primarci’ prijete štrajkom

Autor: Marija Crnjak , 19. lipanj 2018. u 21:59
Traže da se povuku obvezne kvote do 25% liječnika zaposlenika domova zdravlja/Marko Jurinec/PIXSELL

Traže izmjene prijedloga Zakona.

Hrvatska liječnička komora (HLK) i liječničke udruge zatražile su u utorak izmjene konačnog prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Tvrde da je pod političkim pritiskom župana prijedlog bitno izmijenjen u odnosu na verziju koja je prošla javnu raspravu, te neće donijeti značajnije izmjene u primarnoj zdravstvenoj zaštiti kojoj prijeti kolaps.

Tjedan dana prije nego što će se nacrt novog zakona naći na Vladi, HLK i udruge organizirale su konferenciju za novinare u dvorani Komore koju su ispunili mladi liječnici zaposleni u domovima zdravlja, šokirani izmjenama koje je u nacrt zakona unio ministar zdravstva Milan Kujundžić nakon završene javne rasprave.

Liječnici traže da se iz konačnog zakonskog teksta povuku obavezne kvote (do 25 posto) liječnika, zaposlenika domova zdravlja. 

Tvrde da je riječ o liječnicima koji sada rade za neto plaću nešto veću od 7000 kuna i u diskriminirajućem su položaju u odnosu na privatnike u ugovornom odnosu s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

Udruge traže da se ispoštuju jamstva koja su dobila tijekom javne rasprave, da će liječnici moći sami birati žele li raditi kao privatnici ili zaposlenici domova zdravlja, te da se u zakonski tekst vrati mogućnost prijenosa prava na ordinaciju. U suprotnom su spremni na štrajk, upozorili su jučer. 

Komentirajte prvi

New Report

Close