‘Dokapitalizaciju HPB-a radimo s HNB-om, bit će u roku’

Autor: Ana Blašković , 24. svibanj 2015. u 22:01
Tomislav Vuić, čelnik HPB-a, vjeruje u namjere vlasnika/T. Miletić/PIXSELL

U Vladi poručuju da će se 550 milijuna kuna pronaći na vrijeme, do kraja lipnja.

Najkasnije za dva tjedna, na glavnoj skupštini sazvanoj za 8. lipnja, naposlijetku će se otkriti otkuda će država pronaći više od pola milijarde kuna za dokapitalizaciju Hrvatske poštanske banke.

Ne bude li nepredviđenih odgoda ili protuprijedloga, tri dana nakon skupštine na račun banke trebalo bi i sjesti 550 milijuna kuna. Tko će odriješiti kesu i odraditi nalog središnje banke prije 'deadlinea' potkraj lipnja, u Vladi još ne otkivaju. "Dokapitalizacija HPB-a priprema se u suradnji s HNB-om, ali o detaljima još nije moguće govoriti. Dokapitalizacija HPB-a obavit će se u predviđenom roku", uvjeravaju u Vladi. U međuvremenu u banci i Ministarstvu financija još se čeka odgovor Bruxellesa o planu restrukturiranja.

 

6,3posto

porasla je operativna dobit HPB-a u prva tri mjeseca ove godine

Hrvatska poštanska banka od Europske je komisije zatražila da dokapitalizaciju tretira kao investiciju, a ne spašavanje posrnule banke, što HPB definitivno nije. Premda upućeni kažu da su za to šanse minorne, na strani banke je argument o rastu neto dobiti od 42,3 milijuna kuna i višoj operativnoj dobiti dobiti za 6,3 posto, a u uzlaznom trendu trebalo bi proći i drugo tromjesečje godine. Uz bolje rezultate, neovisno o Bruxellesu, banka već operativno provodi rezanje troškova iz plana restrukturiranja.

Podsjetimo, HNB je naložio da banka podigne stopu kapitala na 14 posto do kraja lipnja, za što je potrebna injekcija od 802 mil. kn. Od toga će 52 mil. kn hibridnog depozita Fonda za razgradnju nuklearnog otplada NE Krško biti pretvoreno u kapital, a 200 mil. kn DAB-ovih obveznica u dionice. Za preostalih 550 milijuna pobrinut će se "Vlada ili drugi ulagatelj sukladno zaključku ili odluci Vlade u roku tri dana od skupštine", a sve više se špekulira da bi to upravo za državu mogao provesti CERP.

Komentirajte prvi

New Report

Close