Dokapitalizacija Petrokemije izglednija tek krajem godine

Novi šef Ine Sandor Fasimon tek uopćeno potvrdio da se nada dogovoru/Jurica Galoić/PIXSELL Novi šef Ine Sandor Fasimon tek uopćeno potvrdio da se nada dogovoru/Jurica Galoić/PIXSELL

Već neko vrijeme se radi na definiranju dioničarskog ugovora, ali o svemu se tek treba očitovati i EK.

Premijer Andrej Plenković prvi je susret s novim predsjednikom Uprave Ine Sandorom Fasimonom iskoristio za razgovor o održivom razvoju te naftne kompanije, ali i o budućnosti Petrokemije za koju se već dugo sprema dokapitalizacija, a važnu ulogu u njoj trebala bi imati i Ina.

Potvrđujući da se razgovaralo i o kutinskoj kompaniji, Fasimon je tek kratko komentirao da se nastavljaju pregovori i da se nada dogovoru o dokapitalizaciji. Podjednako šturo i uopćeno komentirao je i razgovore vezane uz rafinerijsko poslovanje koje je, kaže, "važno ostaviti u Hrvatskoj i namjerava ga se zadržati", ali da to podrazumijeva da "bude profitabilno i održivo na duži rok". Odluka o dokapitalizaciji Petrokemije donesena je još na srpanjskoj skupštini, a u Vladi se računalo da će se realizirati u listopadu.

S tim u vezi neslužbeno se čuje da se već neko vrijeme revno radi na definiranju dioničarskog ugovora, a Petrokemija je za sredinu listopada najavila i novu skupštinu za koju su predviđene (i) promjene u Nadzornom odboru. One, doduše, imenima ne prejudiciraju očekivanu buduću vlasničku strukturu, ali upućeni tvrde kako bi se u slučaju realizacije "dokapa" u međuvremenu to lako riješilo.

No, prilično je upitno može li se cijela priča o dokapitalizaciji odraditi u tom vremenu. Za neka pitanja vezana uz nju potrebna je pa je i zatražena suglasnost Europske komisije. Premijer Plenković očekuje da bi odgovor EK mogao stići u idućih nekoliko tjedana. Međutim, neki stručnjaci primjećuju da je nedavno kutinsku kompaniju posjetio i američki veleposlanik, a ističu i da nisu svi potencijalni ulagatelji podjednako zainteresirani da se dokapitalizacija obavi što prije.

Pritom se ponajprije aludira upravo na Inu kojoj se, tvrde, ne žuri, a uz Prvo plinarsko društvo je strateški dobavljač (i vjerovnik) Petrokemije te bi nakon dokapitalizacije (pretvaranja potraživanja u kapital) trebala postati i jedan od ključnih dioničara. 

Financijaši ističu i da Ina, tj. Mol kao njezin najveći dioničar ima jake pregovaračke pozicije i da pregovore o Petrokemiji na toj relaciji treba vezati uz druga otvorena pitanja između Mađara i Vlade. Inače, u dokapu Petrokemije otprije se računa i na uloge novca državnog Janafa i HEP-a, dok je manje izvjesno ulaganje mirovinskih fondova. Tko god sve participirao u toj operaciji, danas se čini da bi se ona mogla pomaknuti bliže kraju godine. No, to bi opet otvorilo problem likvidnosti. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!