‘Dok to institucije riješe, naše kuće više neće biti. Pomozite!’

Autor: Agencija VLM , 14. ožujak 2013. u 10:33
Jasminka Fumić (Foto: Dominik Grgurić/PIXSELL)

Od nekoliko postojećih, sanacija upravo ovog klizišta je gradski prioritet

U roku dva dana nestalo je dva metra zemlje. Stabla koja su tu do nekidan stajala sada su na Židovskom groblju i odron se približio našem domu na četiri metra. Dok insitucije to riješe, naše kuće neće biti – upozorava Jasminka Fumić, koja živi u najugroženijoj kući u Karlovcu.

Podsjetimo da smo prije više od 30 dana upozorili na odron brda Strmac. Ugrožava dom Nevenke Fumić, njezine kćerke Jasminke, zeta Stipe Fumića, te njihove devetogodišnje kćerke. Ta obitelj smatra da je problem u odvodnji oborinskih voda. Mole da se iznađe privremeno i odmah provedivo rješenje koje će spriječiti dalje odrone. 'Zemlja je sada došla do ‘štrika’ za rublje',  ispričala J. Fumić.

Dodaje da je u ovih mjesec dana koliko traje kriza informirana da je polovica problematičnog zemljišta u gradskom, a polovica u privatnom vlasništvu. Predsjednik Vijeća Gradske četvrti Dubovac Alen Požar smatra da niti jedna institucija ili tvrtka koja je uključena u priču ne oteže. 'Nigdje ne zapinje. Treba napraviti studiju i ispitivanje, a potom nastaviti s daljnjim postupcima. Ne zna se cijena zahvata, kada se još nije utvrdilo što će se raditi',  kaže Požar, koji je ipak ohrabren informacijama iz gradske uprave kako je sanacija upravo tog klizišta, od nekoliko postojećih, prioritet.

Ana Župančić, viša stručna suradnica za protokol i odnose s javnošću Grada, kaže da je ovaj problem prvotno rješavan u suradnji Gradske četvrti Dubovac i gradske tvrtke Zelenilo, koja upravlja grobljima na području Karlovca. Stručne gradske službe uključile su se kada je postalo očigledno da se problem ne može jednostavno riješiti. 'Bilo koje brzo rješavanje moglo bi prouzročiti nesagledive posljedice', objašnjava Župančić.

Prvo se utvrdilo stanje imovinsko-pravnih odnosa. 'Obiđen je teren. A da bi započela ispitivanja, nužno je pripremiti geodetske snimke šireg područja i izraditi poprečne profile', dodala je Župančić.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close