Dok su državna još na papiru, Čačić obišao Plivina gradilišta

Autor: Andreja Šantek /VLM , 01. listopad 2012. u 22:00
Tijekom turneje R. Čačića po pogonima Plive vodstvo te kompanije uvjeravalo je prvog potpredsjednika da je Teva (Plivin vlasnik) tim investicijama potvrdila svoje povjerenje u Hrvatsku/PXL

Za najveće ulaganje u povijesti Plive u samo nekoliko mjeseci pribavljene su četiri građevinske i sedam lokacijskih dozvola

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić u ponedjeljak je u pratnji predsjednika Uprave Plive Tihomira Oreškovića obišao dva Plivina gradilišta: ono u Savskom Marofu gdje se gradi pogon za proizvodnju aktivnih farmaceutskih supstancija te drugo na Črnomercu gdje se radi novi pogon za izradu sterilnih i suhih oralnih oblika lijekova.

Riječ je o investicijama teškim oko 200 milijuna američkih dolara koje Pliva ulaže iz vlastitih izvora. Uz to, Pliva je uložila i 20 milijuna američkih dolara u uređaj za pročišćavanje otpadnih voda te uređaj za termičku obradu procesnih plinova za postojeće i buduće pogone. Kroz sve tri investicije, kažu u Plivi, planira se zaposliti više od 200 ljudi, a očekuju se i neizravna zapošljavanja još tisuću ljudi kod dobavljača. "Riječ je o najvećoj investiciji u povijesti Plive", rekao je Čačić i dodao da su za Plivine pogone u samo nekoliko mjeseci pribavljene četiri građevinske i sedam lokacijskih dozvola. T. Orešković naglasio je i da je Teva, Plivin vlasnik, ovim investicijama potvrdila da ima povjerenja u Plivu, ali i Hrvatsku.

Iako je rok za objavu investicija javnih poduzeća bio 1. listopada, potpredsjednik Čačić je rekao da će popis, na kojem će biti i hidroelelektrana Zakučac vrijedna milijardu kuna, biti objavljen do kraja mjeseca. Gledajući statistiku, naglasio je, vidimo da su u kolovozu ulaganja u kapitalna dobra veća za 3,2 posto, što je posljedica pokrenutih investicija. A pad zaposlenih, komentirao je Čačić, posljedica je stanja u Željezari Sisak, Dini, Diokiju te preustroju brodogradilišta. Komentirajući izgradnju termoelektrane Plomin u kontekstu zatvaranja termoelektrane na Kosovu, Čačić je rekao da je upravo to slučaj u Hrvatskoj gdje se jedna termoelektrana zatvara da bi se izgradila nova visokih standarda.

Čišćenje

Rezovi bez anestetika
Čačić je uvjeren da će Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi dovesti do čišćenja. "Neće biti lako, ali je nužno. Kirurški zahvati uvijek bole, samo je pitanje koliko imamo anestetika. U ovom procesu neće biti puno anestetika, ali bez rezova ne možemo opstati", rekao je Čačić i dodao da se kao dijete užasavao zubara te da je postao hrabar tek kad su izmislili injekcije.

Komentirajte prvi

New Report

Close