Dok su državna još na papiru, Čačić obišao Plivina gradilišta

Tijekom turneje R. Čačića po pogonima Plive vodstvo te kompanije uvjeravalo je prvog potpredsjednika da je Teva (Plivin vlasnik) tim investicijama potvrdila svoje povjerenje u Hrvatsku/PXL Tijekom turneje R. Čačića po pogonima Plive vodstvo te kompanije uvjeravalo je prvog potpredsjednika da je Teva (Plivin vlasnik) tim investicijama potvrdila svoje povjerenje u Hrvatsku/PXL

Za najveće ulaganje u povijesti Plive u samo nekoliko mjeseci pribavljene su četiri građevinske i sedam lokacijskih dozvola

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić u ponedjeljak je u pratnji predsjednika Uprave Plive Tihomira Oreškovića obišao dva Plivina gradilišta: ono u Savskom Marofu gdje se gradi pogon za proizvodnju aktivnih farmaceutskih supstancija te drugo na Črnomercu gdje se radi novi pogon za izradu sterilnih i suhih oralnih oblika lijekova.

Riječ je o investicijama teškim oko 200 milijuna američkih dolara koje Pliva ulaže iz vlastitih izvora. Uz to, Pliva je uložila i 20 milijuna američkih dolara u uređaj za pročišćavanje otpadnih voda te uređaj za termičku obradu procesnih plinova za postojeće i buduće pogone. Kroz sve tri investicije, kažu u Plivi, planira se zaposliti više od 200 ljudi, a očekuju se i neizravna zapošljavanja još tisuću ljudi kod dobavljača. "Riječ je o najvećoj investiciji u povijesti Plive", rekao je Čačić i dodao da su za Plivine pogone u samo nekoliko mjeseci pribavljene četiri građevinske i sedam lokacijskih dozvola. T. Orešković naglasio je i da je Teva, Plivin vlasnik, ovim investicijama potvrdila da ima povjerenja u Plivu, ali i Hrvatsku.

Iako je rok za objavu investicija javnih poduzeća bio 1. listopada, potpredsjednik Čačić je rekao da će popis, na kojem će biti i hidroelelektrana Zakučac vrijedna milijardu kuna, biti objavljen do kraja mjeseca. Gledajući statistiku, naglasio je, vidimo da su u kolovozu ulaganja u kapitalna dobra veća za 3,2 posto, što je posljedica pokrenutih investicija. A pad zaposlenih, komentirao je Čačić, posljedica je stanja u Željezari Sisak, Dini, Diokiju te preustroju brodogradilišta. Komentirajući izgradnju termoelektrane Plomin u kontekstu zatvaranja termoelektrane na Kosovu, Čačić je rekao da je upravo to slučaj u Hrvatskoj gdje se jedna termoelektrana zatvara da bi se izgradila nova visokih standarda.

Čišćenje

Rezovi bez anestetika
Čačić je uvjeren da će Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi dovesti do čišćenja. "Neće biti lako, ali je nužno. Kirurški zahvati uvijek bole, samo je pitanje koliko imamo anestetika. U ovom procesu neće biti puno anestetika, ali bez rezova ne možemo opstati", rekao je Čačić i dodao da se kao dijete užasavao zubara te da je postao hrabar tek kad su izmislili injekcije.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve