Dok se čeka ruski plin, Belišće gubi pet milijuna kuna dnevno

Autor: Ivan Pandžić; Igor Vukić , 11. siječanj 2009. u 22:00

Za sada je Ministarstvo uspjelo osigurati tehnološki minimum plina za 40-ak tvrtki koje ne mogu obustaviti proizvodnju

Iako su Rusija i Ukrajina potpisale sporazum o promatračima koji će nadzirati transport plina prema Europi, do zaključenja ovog izdanja u nedjelju poslijepodne ruski plin još nije krenuo prema zapadu. U Hrvatskoj se za to vrijeme stabilnost plinskog sustava održavala interventnim uvozom i provođenjem 5. i 6. stupnja redukcije, u kojima se isporuka plina obustavlja gotovo svima osim zaštićenim potrošačima – kućanstvima, bolnicama, školama i vrtićima.

Kazne za neposlušne
Zbog toga je preko vikenda zavladala panika među poduzećima kojima je plin važan dio poslovnog procesa.
U Zagrebu 30-ak tvrtki nije pristalo na iskapčanje. Popis neposlušnih trebao bi biti objavljen u ponedjeljak, a prijete im kazne i do 500.000 kuna. U Hrvatskoj udruzi poslodavaca štete zbog obustave plina procjenjuju na milijardu eura. “Nakon krize i problema s tečajem bojim se da je ovo finalni udarac proizvodnji. I tvrtke koje imaju alternativne energente loše će proći jer su svi skuplji od plina”, rekao je Vladimir Kovačević, direktor udruženja Croindustrije pri HUP-u. “Najgore će biti ako se plin obustavi tvrtkama koje ne mogu zaustaviti tehnološki proces. Doći će do havarija i bankrota tvrtki. Potraje li problem do polovice tjedna, posljedice će biti nesagledive” rekao Vladimir Kovačević. U Diokiju, kojem je smanjena isporuka, kažu da bi im nagla obustava plina uzrokovala oštećenja čiji bi popravak trajao 18 mjeseci. Inker je nakon potpune obustave u subotu uspio u posljednji tren dogovoriti minimalne količine plina za grijanje. “Prijetilo je zamrzavanje i pucanje cijevi te zaleđivanje mase u bazenima. Dogovorili smo isporuku 2500 kubika plina dnevno što je minimum, ali cijeli proces proizvodnje stoji. Imat ćemo goleme troškove”, kaže Ljerka Cerc, predsjednica Inkerove uprave. Iz Belišća su izvijestili da im je dnevni gubitak zbog zastoja oko pet milijuna kuna.

Mjere ograničenja
Glasnogovornik Ministarstva gospodarstva Tomislav Mazal rekao je da vode računa o tvrtkama koje ne mogu zaustaviti tehnološki proces i da je dogovoreno da im se osigura tehnološki minimum. Na listi onih koji su to uspjeli dogovoriti zasad je 40-ak tvrtki. S druge strane glasnogovornik zagrebačke Gradske plinare Davor Šestan kaže da će oni dosljedno provoditi mjere ograničenja u Zagrebu. Tijekom vikenda je isključeno oko 300 tvrtki, a isključit će ih se još 600. “Oko 30 srednjih i većih tvrtki odbilo je isključenje i njihov popis ćemo poslati Ministarstvu gospodarstva na daljnje postupanje”, rekao je Šestan.

činjenice

Mol pomaže Hrvatskoj
Mol i E.ON Ruhrgas i u nedjelju su izvezli 4,7 milijuna prostornih metara plina u Srbiju, 1,5 milijun u Bosnu te milijun prostornih metara u Hrvatsku preko Austrije. U skladištu plina Okoli u subotu je bilo oko 353 milijuna kubika plina.

Korektni Geoplin
Slovenski Geoplin u Okolima čuva svojih 40 milijuna kubika plina. Iako se slovenski sustav nalazi u sličnim problemima kao i hrvatski, Geoplin prošlih dana nije tražio isporuku svog plina, što nadležni u hrvatskom sustavu ocjenjuju vrlo korektnim.

Pad potrošnje
U četvrtak je u Hrvatskoj potrošeno ukupno 10,8 milijuna prostornih metara plina, a u petak 11,5 milijuna. U subotu i nedjelju potrošnja je zbog proširenja redukcija bila nešto manja nego u četvrtak.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ne bi li trebalo postaviti pitanje odgovornosti vlade za ovakvo stanje? Prosle godine imali smo prvo upozorenje da bi tako nesto moglo dogoditi u buducnosti. Unatoc tome nista se nije poduzelo da se osiguraju rezerve plina za minimalno 1 – 2 mjeseca sto dokazuje da je nasa vlada totalno nesposobna.

New Report

Close