Dok mladi odlaze, Družiću još 5 godina ugovora

Autor: Jadranka Dozan , 10. ožujak 2015. u 22:00
Ivo Družić od lani na čelu Nac. vijeća za znanost/B. Šćitar/VL/PIXSELL

Kako navršava 65 godina, Ivo Družić podnio je zahtjev za produljenjem ugovora o radu, i to na pet godina.

Uz polemike oko odlaska mladih (i) visokoobrazovanih kadrova iz Hrvatske, u sveučilišnoj zajednici trenutno se najviše rasprava vodi oko najava Ministarstva znanosti da će fakulteti ekonomije, prava, politologije i drugih iz sfere društvenih znanosti ubuduće dobivati manje novca po studentu.

No, usporedno s pitanjima iz sfere visoke politike među profesorima zagrebačkog Ekonomskog fakulteta intrige je nedavno potaknula i odluka fakultetskog vijeća da profesoru Ivi Družiću, koji je zbog stjecanja uvjeta za mirovinu podnio zahtjev za produljenjem ugovora o radu, odobri produljenje na čak pet godina. Dok dekan EFZG-a Lajoš Žager u tome ne vidi ništa sporno ili neobično, dio predavača i ekonomista znanstvenika kaže kako je to ne samo suprotno uobičajenoj praksi, već i zakonu.  

Izvrsnost sporedna 
Kronološki slijed priče svakako je poticajan za spekulacije. Naime, takvu je odluku fakultetsko vijeće donijelo nakon što je prvotno profesoru Družiću odobrilo prolongat ugovora na godinu dana, kao i nekim drugima koji su podnijeli zahtjeve želeći i nakon 65. godine nastaviti s predavačkim radom. Dok su ostali i tražili prevladavajuće jednogodišnje produljenje (s tim da se zahtjev može ponoviti), Družić je tražio dodatnih pet godina odjednom. Nakon što je prvotno odbijen, u međuvremenu je uslijedila intervencija sa Sveučilišta, odnosno Vijeća društveno-humanističkog područja pri Sveučilištu, tvrde insajderi.

Takve okolnosti, naravno, sugeriraju da su u cijeloj toj priči kriteriji izvrsnosti i nastavnih potreba fakulteta koje predviđa mjerodavni zakon bili od sporednoga značaja. Dio predavača s tim u vezi prilično izravno tvrdi kako je očito presudio politički ključ. Pritom se aludira na Družićevu SDP-ovsku 'povijest' i spone koje su dolaskom aktualne vlasti očitovale u imenovanjima u više nadzornih odbora državnih tvrtki, ali i davnašnje prijateljske veze s ocem premijera Zorana Milanovića. U Ministarstvu znanosti ističu kako su pitanja vezana uz produljenja ugovora o radu redovitih profesora u trajnom zvanju nakon 65. godine uređena člankom 102. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

Njime je propisano da im istekom akademske godine u kojoj navrše 65 godina prestaje ugovor o radu radi odlaska u mirovinu. "Iznimno, kad na sveučilištu odnosno fakultetu postoji potreba za nastavkom rada tih zaposlenika, sa zaposlenikom koji udovoljava kriterijima izvrsnosti može se zaključiti ugovor o radu na određeno vrijeme od dvije godine s mogućnošću produljenja u dvogodišnjim mandatima", ističu u Ministarstvu. 

Ovdje pročitajte naknadno pojašnjenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Određuje kriterije 
Kriterije izvrsnosti, dodaju, donosi Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, a sveučilište, veleučilište ili visoka škola općim aktom može propisati i dodatne kriterije izvrsnosti. Upravo je profesor Družić od prošle godine i predsjednik Nacionalnog vijeća za znanost. No, to imenovanje vrlo je brzo bilo popraćeno neugodnom epizodom prijave za akademsku nečestitost (zbog "izmišljanja i krivotvorenja rezultata"), koju je Etičkom savjetu fakulteta podnio profesor Ivo Bičanić. Situacija u domaćoj znanosti očito nije mnogo bolja nego ukupno stanje u društvu. 

Komentari (9)
Pogledajte sve

Koja “slučajnost” da “hrvatski” novinari zaborave spomenuti da je Ivo Družić bio u vrhu jugokomunističke diktature kao član predsjedništva CKSKH gdje je bio i kandidat za predsjednika uz Račana. Slučajnost,slučajnost…

Nije da je u prednosti pred mladima, jer i oni kada se negdje uvale ne puštaju ko pit bul. Naročito u medijima i marketingu, jednom unutra uvijek unutra. Zato mladi ne pigovarajte starima jer ste isti

zloćesti ste. nezamljenjiv je…..isto ga čeka mjesto na groblju.neće uteć.


Pa lijepo piše da je drug prijatelj od Milanovicevog oca. Čemu daljnja objašnjenja. Mladi nek idu van a drugovi u hladovini do smrti.

ako ovakve privilegije ima mali drug(Družić) premijerovog oca, kakve tek povlastice uživaju veliki premijerovi drugovi

New Report

Close