Dok Linić ‘kuje’ planove, ljudi razmišljaju kako se izvući iz minusa u banci

Autor: Poslovni.hr , 21. veljača 2013. u 18:13
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Jedno od mogućih rješenja jest otplata starog duga podizanjem novog kredita

Ideja Ministra financija Slavka Linića o smanjenju dopuštenog minusa na računu izazvala je brojne negativne rakcije ali i natjerala ljude na razmišljanje o tome što će morati napraviti kada ih banka obavjesti da će od sada na dalje morati živjeti bez mogućnosti zaduživanja do visine od tri plaće, piše Večernji list.

Tako Večernji list prenosi priču ekonomistice iz Zagreba, Marije H., koja je prije dvije godine u trenutku odlaska u mirovinu  na računu imala dug od 30-tak tisuća kuna . Kaže, zadesile su je u je u jednoj godini četiri svadbe, dva krštenja, plaćanje vozačkog ispita sinu koji je napunio 18 godina te još neka događanja koja iziskuju daljnje izvlačenje poveće količine novca s računa.

Mjesečno je banci plaćala 12 % kamate na iznos duga pa je morala naći 'jeftinije' rješenje. Podigla je nenamjenski kredit, otplatila minus na računu te sada  otplaćuje kredit s jednom trećinom mirovine.

Druga priča koju prenosi Večernji, slična je prvoj, no razlika je jedino u tome što je 56-godišnja profesorica Zlata Š., za razliku od ekonomistice Marije H., kreditno nesposobna za još jedno zaduženje. Njezin minus u visini tri plaće gotovo je nemoguće pokriti.

"Već sam u nekoliko navrata novim kreditima “prebijala” stare minuse, a sada više kredit ne mogu dobiti. Kad gledaju kreditnu sposobnost klijenta, računa se i minus. Mjesečno mi odlaze dvije trećine primanja na otplatu kredita. Ne znam kako ću smanjiti minus",  kaže Zlata Š.

Više  na Večernji.hr

Komentari (1)
Pogledajte sve

Manje trosi, pa ces smanjiti minus…

New Report

Close