Male zemlje pune energije: Izrael oduševljen hrvatskom vojnom industrijom

Autor: Darko Bičak , 26. srpanj 2018. u 07:44
Izraelske tvrtke upoznale se s našim arsenalom/MORH

Izrael ima jednu od najrazvijenijih namjenskih industrija u svijetu, a koja želi surađivati s Hrvatskom.

Nakon što je na proljeće Hrvatska odabrala Izrael kao dobavljača lovačkih zrakoplova F-16 za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, učestali su sastanci hrvatskih i izraelskih institucija i tvrtki na svim razinama.

U tom svijetlu je i jučer u Zagrebu održana Konferencija obrambenih industrija Hrvatske i Izraela, a kojoj je nazočio i izraelski predsjednik Reuven Rivlin koji je snažno podržao daljnji razvoj prijateljstva i suradnje Hrvatske i Izraela.

"Hrvatska i Izrael su male zemlje pune energije. Naša želja je i dalje razvijati obrambenu industriju i upravo ovo je prilika da se uvjerite u najnapredniju tehnologiju koju naša država nudi, a moram reći kako smo oduševljeni i hrvatskom ponudom", rekao je Rivlin.

Veliku mogućnost za suradnju potvrdila je i Rivlinova domaćica, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović te ministar obrane Damir Krstičević. "Nadamo se inicijativama koje će dovesti do ulaganja u našu industriju i stječem dojam kako Država Izrael ima buduću viziju oko sklapanja novih partnerskih odnosa", poručuje predsjednica.

Na konferenciji su sudjelovale hrvatske tvrtke Agencija Alan, Šestan Busch, HS Produkt, DOK-Ing, Zrakoplovno-tehnički centar, Pomorski centar za elektroniku, CS Computer System.

Od izraelskih tvrtki predstavile su se IAI-IsraelAerospace Industries, Elbit Systems, Rafael, IMI Systems, Aeronautics – Defense Systems, Verint Systems i MER Group. DOK-Ing i IAI su dogovorili zajednički razvoj robota koji bi se koristio za mješovite svrhe.

Komentirajte prvi

New Report

Close