Dok Hrvati čekaju na Plomin C u BiH kreće gradnja TE Stanari

Autor: Poslovni dnevnik , 21. svibanj 2013. u 21:59
U elektrani će biti instalirana kineska oprema

U novu termoelektranu na ugljen tvrtka EFT uložit će 600 milijuna eura, a elektrana bi trebala pokirvati trećinu potrošnje električne energije u BiH.

Dok se u Hrvatskoj još uvijek lome koplja oko projekta gradnje termoelektrane Plomin C na ugljen, valja zabilježiti kako je u susjednoj Bosni i Hercegovini počela izgradnja nove ugljenske termoelektrane Stanari, kod Doboja.

Radi se o 600 milijuna eura vrijednoj investiciji EFT Grupe poznatog srpskog biznismena Vuka Hamovića. Najveći dio investicije, 350 milijuna eura, svojim sredstvima omogućit će kineska razvojna banka, od čega je 150 milijuna namijenjeno za opremu kineskog proizvođača Dongfang electric koja će biti ugrađena u elektranu. Elektrana snage 300 megavata godišnje bi trebala proizvoditi 2 milijuna megavatsati električne energije, otprilike četvrtinu ukupne potrošnje u Bosni i Hercegovini. Elektrana će se sirovinom opskrbljivati iz obližnjeg rudnika lignita, koji bi u sklopu modernizacije trebao proizvoditi i do 2,5 milijuna  tona ugljena godišnje.

Inače, EFT je cijeli kompleks preuzeo 2005. godine, a priprema za modernizaciju rudnika i gradnju elektrane trajale su dulje od četiri godine. Kad izgradnja i montaža elektrane  bude dovršena, u njoj i rudniku bit će zaposleno oko 900 radnika, dok bi na izgradnji trebalo raditi njih više tisuća. Iako će snaga TE Stanari biti značajno manja od TE Plomin C i slovenske TE Šoštanj 6 koja se već gradi, ovaj projekt još je jedan važan korak u ponovnoj ekspanziji energetskog korištenja ugljena u regiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close