Dok čekaju princa Luitpolda, radnici zauzeli tvornicu

Autor: Ana Lučin , 03. ožujak 2010. u 22:00

Direktoru Nenadu Buljanu zabranili pristup i traže da stupi u kontakt sa slovenskim vlasnicima

Radnici Jadranske pivovare zauzeli su u srijedu ujutro prostore tvornice. Od direktora Nenada Buljana zahtijevali su da stupi u kontakt s Pivovarnom Laško, vlasnikom splitske pivovare, te da ih izvijesti o daljnjim namjerama vlasnika.

No predstavnici Laškog poručili su im tek da su pregovori s potencijalnim kupcem pivovare u tijeku. Riječ je, podsjetimo, o princu Luitpoldu od Bavarske, vlasniku licencije za pivo Kaltenberg. “Nakon svega što se proteklih godinu dana događalo, nemamo razloga to povjerovati. Zato smo zauzeli tvrtku i organizirali dežurstva, a direktoru Buljanu od sutra ćemo zabraniti pristup tvornici. Kada s njim dođu predstavnici Laškog, pustit ćemo ga na njegovo radno mjesto”, kazao je za Poslovni dnevnik Goran Damjanović, predstavnik PPDIV sindikata u pivovari. Dodao je da će se posao neometano obavljati. Kako je pak rekao direktor Nenad Buljan, ako ga onemoguće u obavljanju posla, bit će prisiljen obavijestiti policiju. “Neću tražiti nikakve intervencije, samo želim da se službeno utvrdi da ne mogu raditi svoj posao”, izjavio je Buljan. Potvrdio je da se s princom Luitpoldom razgovaralo prošli tjedan u Ljubljani. “Tražio je rok od dva tjedna da iznese konačnu ponudu. Očekujem da će ona biti na stolu početkom idućeg tjedna”, najavio je. Buljan smatra da bi za sklapanje posla glavna prepreka mogla biti jedino iznos koji će Luitpold ponuditi, odnosno hoće li Laško pristati na ponudu. Nakon gotovo godinu dana neizvjesnosti o sudbini splitske pivovare, podsjetimo, krajem siječnja iz Laškog su otvoreno najavili mogućnost gašenja poslovanja. Vlasnici su tada poručili da u splitskoj tvornici ne vide dugoročnu perspektivu za proizvodnju piva, kazavši kako će u idućih nekoliko mjeseci pokušati pronaći kupca koji želi nastaviti proizvodnju ili partnera koji bi tvornicu uzeo u dugoročni najam. Unatoč trajanju pregovora s princom Luitpoldom radnici su očito izgubili strpljenje. Na drastičan korak, kažu, odlučili su se jer im, osim što odluka još nije donesena, ponestaje sirovine nužne za proizvodnju.

“Želimo istinu. Ako će ugasiti proizvodnju, neka to otvoreno kažu. Ako će pak prodati, neka jasno kažu kome i kada”, zaključio je regionalni povjerenik PPDIV sindikata Ivica Blažević, dodajući kako im je dosta neizvjesnosti i kupovanja vremena vlasnika. Zauzimanje tvornice drugi je očajnički pokušaj radnika Jadranske pivovare da očuvaju svoja radna mjesta. Isti scenarij, naime, odigrao se u travnju prošle godine kada je Pivovarna Laško prvi put najavila likvidaciju. Nakon što su radnici zauzeli pogon i otjerali direktora, vlasnici su odlučili deblokirati račun i nastaviti proizvodnju, najavivši da će o daljnjim koracima odlučiti za nekoliko mjeseci. Većina radnika u međuvremenu je prihvatila otpremnine pa je u tvornici danas ostalo svega 60-ak zaposlenih. Od tada pokušavaju doznati kakva ih sudbina čeka, no u Laškom im na to pitanje još nisu kadri odgovoriti. Ultimatum su vlasnicima početkom prosinca prošle godine postavili i tadašnji prokurist Marko Sučić te glavni direktor pivovare Tomaž Udrih. Inzistirali su na nastavku proizvodnje ili pronalaženju kvalitetnog kupca. Budući da se do dogovorenog roka ništa nije dogodilo, obojica su podnijeli ostavke. Pivovarna Laško za direktora je tada imenovala Nenada Buljana, a agonija je, smatraju radnici, počela iz početka.

Komentirajte prvi

New Report

Close