Dogovor do proljeća ili prodaja udjela u Ini

Autor: Sandra Veljković/VLM , 27. siječanj 2014. u 10:31
Viktor Orban, mađarski premijer/Boris Šćitar/VL/PIXSELL

Mađarska će pokušati s hrvatskom stranom pronaći rješenje spora MOL-a i Ine, no pregovarati neće do iznemoglosti.

Mađarska će pokušati s hrvatskom stranom pronaći rješenje spora MOL-a i Ine, no pregovarati neće do iznemoglosti.

Kako doznaje Večernji list, mađarska je strana interno dogovorila rok do proljeća. Ne postigne li se do tada dogovor, dionice u vlasništvu MOL-a, njih 49,1 posto, idu na prodaju. Jedini zainteresirani za sada su Rusi. U tom kontekstu treba promatrati i mađarske parlamentarne izbore 6. travnja. Nastave li se pregovori izaslanstva hrvatske vlade i MOL-a tempom kao do sada – tri sastanka od rujna, a bez konkretnog pomaka – obje će se strane morati jako potruditi da se dogovore jer vrijeme izmiče.

I dok Mađare ne zabrinjava hrvatska tužba arbitražnom sudu, vrlo su nezadovoljni tempom pregovora, tvrdeći da se ovakvim ritmom "mogu sastajati godinama" te ga žele ubrzati, pa i svesti na tjednu razinu, kao i inzistiranjem hrvatske strane na upravljanju kao o glavnoj temi. Iako mnogi sumnjaju da su informacije o prodaji INE taktički potez, izvori bliski mađarskoj strani mjesecima govore da je prodaja vrlo realna opcija u slučaju neuspjelih pregovora. Kupovina udjela u 14 offshore-koncesija koje njemačka plinska tvrtka Wintershall ima u britanskim vodama Sjevernog mora možda daju naslutiti novi poslovnu zonu interesa MOL-a.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ne mogu Mađari tražit da se ubrzaju pregovori kad ministar Vrdoljak mora na svaku tekmu hokeja a igra se svaki drugi dan…

New Report

Close