Dodijeljeno 15 milijuna kuna za 50 projekata iz BICRO programa

Photo: Anto Magzan/PIXSELL Photo: Anto Magzan/PIXSELL

Bez ulaganja u inovacije i nove proizvode, bez razvoja novih tehnologija nema konkurentnog gospodarstva i uspješnog poduzetništva, istaknuto je na konferenciji "Internacionalizacija inovacija i poduzetništva", koju je organizirala Poslovno-inovacijska agencija Republike Hrvatske (BICRO).

 Bez ulaganja u inovacije i nove proizvode, bez razvoja novih tehnologija nema konkurentnog gospodarstva i uspješnog poduzetništva, istaknuto je na konferenciji "Internacionalizacija inovacija i poduzetništva", koju je organizirala Poslovno-inovacijska agencija Republike Hrvatske (BICRO).

Inovacije, razvoj novih tehnologija, transfer znanja su ključni za hvatanje priključka Hrvatske s jedinstvenim europskim tržištem i razvijenim zemljama Europe, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić napominjući kako u tome na žalost ne stojimo dobro i toga moramo biti svjesni.

Danas je hrvatsko gospodarstvo na relativno niskoj tehnološkoj razini, rekao je Grčić dodajući kako postoje i izuzeci, nekoliko sektora u kojima to nije tako - telekomunikacije, energetski sektor, financijski, farmaceutska i prehrambena industrija.

Svi ovi drugi sektori tabore na niskoj i srednjoj tehnološkoj razini i potreban je ogroman napor da se ta struktura industrije i usluga digne na višu tehnološku razinu kako bi se mogli nositi s konkurencijom, rekao je Grčić poručujući kako sve što će se raditi u narednom razdoblju mora biti usmjereno na poticanje tehnološke razine i jačanje inovativnosti.

To je težak i dugoročan proces, ali spremni smo za njega, kaže Grčić koji se nada da će prilika i šansa za to biti i EU fondovi, jer je njihov temeljni zadatak i prioritet dizanje konkurentnosti gospodarstva.

U narednih nekoliko godina više od 100 milijuna eura iz EU fondova bit će direktno namijenjeno za jačanje inovativnih potencijala i razvoj novih ideja i proizvoda u području visokih tehnologija, naglasio je.

I ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović slažu se kako bez ulaganja u inovacije i nove tehnologije nema konkurentnog gospodarstva.

U idućih šest godina više od 100 milijuna eura iz EU fondova bit će namijenjeno za inovacije, a gotovo milijarda eura za poticanje malog i srednjeg poduzetništva, kazao je Maras te pozvao poduzetnike da se javljaju na natječaje.

Ključ hrvatskog razvoja i hrvatske budućnosti, otvaranja novih radnih mjesta, rasta BDP-a je upravo u obrazovanju i znanosti, poručio je ministar Jovanović.

Rekao je i kako se dovršava strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije, povijesni dokument hrvatskog obrazovanog sustava, gdje će prvi put na jednom mjestu biti rješeno sve, od vrtića do studija.

U sklopu konferencije dodijeljeno je 15 milijuna kuna za 50 projekata iz BICRO programa provjere inovativnog koncepta.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve