Dodijeljeno 15 milijuna kuna za 50 projekata iz BICRO programa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. prosinac 2013. u 14:08
Photo: Anto Magzan/PIXSELL

Bez ulaganja u inovacije i nove proizvode, bez razvoja novih tehnologija nema konkurentnog gospodarstva i uspješnog poduzetništva, istaknuto je na konferenciji “Internacionalizacija inovacija i poduzetništva”, koju je organizirala Poslovno-inovacijska agencija Republike Hrvatske (BICRO).

 Bez ulaganja u inovacije i nove proizvode, bez razvoja novih tehnologija nema konkurentnog gospodarstva i uspješnog poduzetništva, istaknuto je na konferenciji "Internacionalizacija inovacija i poduzetništva", koju je organizirala Poslovno-inovacijska agencija Republike Hrvatske (BICRO).

Inovacije, razvoj novih tehnologija, transfer znanja su ključni za hvatanje priključka Hrvatske s jedinstvenim europskim tržištem i razvijenim zemljama Europe, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić napominjući kako u tome na žalost ne stojimo dobro i toga moramo biti svjesni.

Danas je hrvatsko gospodarstvo na relativno niskoj tehnološkoj razini, rekao je Grčić dodajući kako postoje i izuzeci, nekoliko sektora u kojima to nije tako – telekomunikacije, energetski sektor, financijski, farmaceutska i prehrambena industrija.

Svi ovi drugi sektori tabore na niskoj i srednjoj tehnološkoj razini i potreban je ogroman napor da se ta struktura industrije i usluga digne na višu tehnološku razinu kako bi se mogli nositi s konkurencijom, rekao je Grčić poručujući kako sve što će se raditi u narednom razdoblju mora biti usmjereno na poticanje tehnološke razine i jačanje inovativnosti.

To je težak i dugoročan proces, ali spremni smo za njega, kaže Grčić koji se nada da će prilika i šansa za to biti i EU fondovi, jer je njihov temeljni zadatak i prioritet dizanje konkurentnosti gospodarstva.

U narednih nekoliko godina više od 100 milijuna eura iz EU fondova bit će direktno namijenjeno za jačanje inovativnih potencijala i razvoj novih ideja i proizvoda u području visokih tehnologija, naglasio je.

I ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović slažu se kako bez ulaganja u inovacije i nove tehnologije nema konkurentnog gospodarstva.

U idućih šest godina više od 100 milijuna eura iz EU fondova bit će namijenjeno za inovacije, a gotovo milijarda eura za poticanje malog i srednjeg poduzetništva, kazao je Maras te pozvao poduzetnike da se javljaju na natječaje.

Ključ hrvatskog razvoja i hrvatske budućnosti, otvaranja novih radnih mjesta, rasta BDP-a je upravo u obrazovanju i znanosti, poručio je ministar Jovanović.

Rekao je i kako se dovršava strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije, povijesni dokument hrvatskog obrazovanog sustava, gdje će prvi put na jednom mjestu biti rješeno sve, od vrtića do studija.

U sklopu konferencije dodijeljeno je 15 milijuna kuna za 50 projekata iz BICRO programa provjere inovativnog koncepta.

Komentirajte prvi

New Report

Close