Dodaci prehrani za potenciju povučeni s tržišta, proizvođači na sudu zbog kršenja zakona

Autor: Andreja Šantek,VLM , 17. srpanj 2012. u 22:00

Ministarstvo zdravlja obavilo nadzor nad 24 tvrtke koje prodaju dodatke prehrani namijenjene za podizanje potencije te utvrdilo nedopuštenu supstancu u tri proizvoda

Nakon što su polovicom lipnja s tržišta povučeni preparati Epimen i ViaNatur, Ministarstvo zdravlja zabranilo je i prodaju Epimen Golda. Riječ je o preparatima za poboljšanje erektilne funkcije, a zabranjeni su nakon što je utvrđeno da sadrže lijek sildenafil, aktivnu supstancu u lijekovima poput Viagre namijenjenima za liječenje erektilne disfunkcije, a koji nije dopušten kao sastojak dodataka prehrani pa stoga predstavlja rizik za zdravlje i ozbiljnu prijetnju zdravlju osoba koje je konzumiraju.

Ministarstvo je u proteklih mjesec dana provelo nadzor nad sve 24 tvrtke kojima su izdana rješenja za proizvode namijenjene za podizanje potencije vitalnosti kod muškaraca. Utvrđeno je da osam proizvoda nema na tržištu, a preostalih 16 preparata podvrgnuto je laboratorijskim analizama. Za 11 uzorka analize su završene te je u tri proizvoda pronađena nedozvoljena tvar sildenafil, a za preostalih pet proizvoda analize su još u tijeku. Protiv pravnih i fizičkih osoba koje su na tržište stavile preparate Epimed, ViaNatur i Epimed Gold poduzete su mjere sukladno važećim zakonima. “Prema Zakonu o sanitarnoj inspekciji možemo ih kazniti s iznosom od 1000 do 3000 kuna i podići optužni prijedlog nakon čega će sud odrediti daljnje sankcije i kazne”, kaže Nenad Lamer, voditelj Odjela za inspekciju u Ministarstvu. Na pitanje je li to primjerena kazna s obzirom na prihode koje su tvrtke ostvarile prodajući nedozvoljene preparate, Lamer kaže da to nije u njihovoj ingerenciji te da oni nemaju uvid u financijsko poslovanje pojedinih tvrtki. No, kaže kako je u nekim europskim zemljama poput, primjerice, Švedske i Danske visina kazne proporcionalna prihodima tvrtke. Primjerice, tvrtka Epimen prema podacima Poslovne.hr u prošloj je godini ostvarila 13,5 milijuna kuna prihoda. Za tvrtku Epimen situacija bi se dodatno mogla zakomplicirati budući da je Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) zaprimila prijavu ozbiljne nuspojave (zamagljen vid i jako lupanje srca) na Epimen i to prije nego što su bili poznati rezultati analize koja je pokazala da se u Epimenu nalazi sildenafil. Analiza preparata provedena je u HALMED-u, a budući da je sildenafil supstanca sintetskog podrijetla utvrđeno je da je u dodatak prehrani mogla dospjeti samo i jedino ako je dodana u proizvod prilikom njegove proizvodnje. Ono što zabrinjava u ovoj situaciji jest i činjenica da su u preparatima pronađene različite koncentracije sildenafila što otvara prostor za mnoge sumnje.

Sildenafil se inače kupuje isključivo uz liječnički recept iz razloga što kod korisnika s rizičnim faktorima može izazvati teške kardiovaskularne nuspojave poput srčanih aritmija te srčanog i moždanog udara te ga je stoga nužno uzimati pod liječničkim nadzorom. Dodaci prehrani, kažu u Ministarstvu, smatraju se hranom pa se na tržište stavljaju u okviru propisa Zakon o hrani, Pravilnika o dodacima prehrani te Pravilnika o prehrambenim i zdravstvenim tvrdnjama. Prije stavljanja na tržište proizvođač mora ishoditi rješenje Ministarstva o notifikaciji koje donosi Povjerenstvo za dodatke prehrani sastavljeno od farmaceuta, liječnika, toksikologa i nutricionista koji daju mišljenje o proizvodu. Rješenje je dokaz da su vrsta i količina hranjivih tvari ili drugih tvari s fiziološkim učinkom preporučene za dnevnu uporabu dopuštene te da je namjena ako je posebno istaknuta u skladu sa količinom i sastavom. Svi odobreni proizvodi su pod nadzorom sanitarne inspekcije i kontroliraju se iskljućivo na zdravstvenu ispravnost. Drugim riječima, Ministarstvo analize obavlja u laboratorijima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a kontroliraju se samo koncentracija sastojaka navedena na deklaraciji, ali ne i sadrži li preparat neke druge tvari. Slučaj Epimen je, kako piše Večernji list, otvorila farmaceutska tvrtka Pliva čiji je tadašnji predsjednik Uprave Matko Bolanča posalo dopis u Ministarstvo zdravlja nakon što su preparat Epimen dali na testiranje u zagrebački Institut Ruđer Bošković. U dopisu ministru Bolanča objašnjava kakve su neregularnosti nađene analizom u IRB-u, dostavlja mišljenje farmakologa te upozorava na neželjene učinke kapsula koje sadrže “ilegalne sastojke”.

Komentirajte prvi

New Report

Close