Dobrović: Do 2030. godine EU trebamo reciklirati 65 posto otpada

Autor: Marta Duić , 26. travanj 2016. u 12:41
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

“Proizvode i sirovine, ponovno upotrebljavamo i recikliramo. Time se smanjuje onečišćenje, stvaraju se nova radna mjesta. Na razini EU to je potencijal od 600.000 radnih mjesta˝, istaknuo je Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša i prirode.

Croatia Waste Expo, četvrtu po redu konferenciju o gospodarenju otpadom otvorio je Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika. Glavna tema ovogodišnje  konferencije je Kružno gospodarstvo koje će donijeti broje benefite.

˝Ekonomija i ekologija idu ruku pod ruku. Novim sustavom otpad jedne industrije biti će sirovina druge, a osim ekoloških benefita biti će to prostor za zapošljavanje mnogih˝, poručio je Mislav Šimatović.

Istaknuo je kako je želja Poslovnog dnevnika da Hrvatska da izgradi održiv sustav gospodarenja otpadom stoga i organizira ovu konferenciju već četvrti put.

Ministar zaštite okoliša i prirode, Slaven Dobrović na samom se početku zahvalio što je ovogodišnja tema, kružno gospodarstvo jer se za to i EU strateški opredijelila.

˝Proizvode i sirovine, ponovno upotrebljavamo  i recikliramo. Time se smanjuje onečišćenje, stvaraju se nova radna mjesta. Na razini EU to je potencijal od 600.000 radnih mjesta˝, kaže Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša i prirode.

Istaknuo je kako do 2030.godine EU treba reciklirati 65 posto otpada, a Hrvatska je u odvojenom prikupljanju otpada na samom dnu. Kako tvrdi, većina gradova i općina se i dalje opire primarnoj selekciji.

˝Zalažemo se za ekološke principe i sustav koji omogućava učinkovito gospodarenje resursima, kroz Plan gospodarenje otpadom od 2016-2020 kao važan segment izdvajamo kućno kompostiranje, sustav odvojenog prikupljanja otpada i centre za ponovnu upotrebu u kojima leži potencijal˝, poručuje Dobrović.

Dobrović je naglasio kako moramo ulagati u centre za gospodarenje otpadom jer se to na razini EU pokazalo dobrom praksom, a unapređeniji sustav omogućit će razvoj kružnog gospodarstva i zaposliti nekoliko tisuća novih ljudi u centima za reciklaže. Također, ističe, time bi se stvorili uvjeti za razvoj novih tvrtki u tom sektoru.

˝ Riječ je o sustavu koji čini zatvoreni krug , a iz njega slijede uštede, podizanje društva i ispunjavanje svih ovih ciljeva˝, zaključuje Dobrović.

Lidija Runko Luttenberger, pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode predstavila je temeljne odrednica Plana gospodarenja otpadom. ˝Ovo je premijer plana koji određuje i usmjerava gospodarenje otpadom u Hrvatskoj, a trebao je biti donesen do 31.12.2014. Najvažniji noviteti su odvojeno prikupljanje kao i sprečavanje nastanka novog otpada˝, pojasnila je Lidija Runko Luttenberger, pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode.

Istaknula je neke od ciljeva ovog plana, poput ograničenja dopuštene mase na svim neusklađenim odlagalištima, ograničenje dopuštene mase za odlaganje biorazgradivog otpada i funkcioniranje sustava odvojenog sakupljanja otpada.

˝Jedna od mjera je donošenje kriterija i određivanje statusa odlagališta i mase otpada koje je dopušteno odložiti na neusklađenom odlagalištu. Važan je i nadzor količine otpada i utvrđivanje udjela biorazgradivog otpada u miješanom komunalnom otpadu˝, poručuje Runko Luttenberger.

Poticanje odvojenog sakupljanja, uvođenje stimulativnih mjera, poticanje kompostiranja u domaćinstvima, poticanje izgradnje i opremanje lokalnih postrojenja za recikliranje, edukacija svih dionika i nastavak sanacije trenutnih odlagališta i samo su dio onog čime planiraju postići ciljeve Plana.

Runko Luttenberger je naglasila kako ovim Planom predlažu 70 sortirnica na području cijele Hrvatske i žele olakšati poslovanje tvrtkama u sektoru. Najavila je i uspostavu sustava elektronskog očevidnika o nastanku i tijeku otpada Eonto.

˝Kad  govorimo o sprečavanju nastanka otpada, moramo znati da smo ga sami izumili i cilj nam je osmisliti sustav bez otpada. Proaktivan pristup naspram dosadašnjem reaktivnom ono je čime ćemo to postići. Kružno gospodarstvo kojem težimo oponaša  prirodu i jedan od ključnih ciljeva EU politika  je pretvaranje otpada u resurse. Čak možemo reći da je riječ o braku iz interesa između gospodarstva i okoliša˝, zaključila je Runko Luttenberger.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close