Dobro za socijalno ugrožene, loše za nove klijente

Autor: Suzana Varošanec , 01. lipanj 2016. u 22:01
Foto: J. Galoic / Pixsell

Gubitkom dijela sredstava iz namirenja banke bi otežale uvjete kreditiranja.

Potaknuti krizom u mnogim članicima Europske unije pokušaju različitim modelima zaštititi prvu nekretninu za stanovanje, a taj trend prati i nova administracija u Ministarstvu pravosuđa, pa ide korak dalje od posljednjih izmjena Ovršnog zakona kojima je uvedena mogućnost jednogodišnje odgode deložacije dužnika.

Aktualna Novela Ovršnog zakona promiče ideju novih pravosudnih vlasti da se prije namirenja vjerovnika određeni dio iznosa iz kupoprodajne cijene izuzme te uplati na zaštićeni račun ovršenika. No, za banke je takav prijedlog, doznajemo, velika novost, i u prvim neslužbenim kalkulacijama vodio bi ih u gubitke, pa će prijedlog čini se biti neprihvatljiv.

U režimu provedbe ovrhe na nakretnini navedena nova mogućnost štitila bi socijalnu poziciju dužnika, dok bi za vjerovnike značila daljnje ustezanje u pravima. Po nekima je riječ i o znatnom gubitku u iznosu namirenja, koje bi za posljedicu imalo i otežanu prodaju nekretnina pod hipotekom, a moguće je stoga i daljnje rušenje cijena na tržištu. No, pojedini pravnici smatraju da bi se radilo i o svojevrsnoj eksproprijaciji, na tragu ne tako davno zaustavljene ideje da se uopće ne može ovršiti prva nekretnina. Naime, novo rješenje koje se predlaže, svi se slažu, dobra je socijalna mjera, no ipak njime se gubi iz vida ukupna tržišna slika, kao i uvjeti poslovanja banaka, ali i potrebe za povoljnim kreditima za rješavanje stambenog pitanja – primjerice mladih obitelji.

Kako je u tijeku javna rasprava o nacrtu ovršnih izmjena, zasad nema službenih reakcija financijskog sektora, no doznajemo da će nakon interne analize uputiti svoje primjedbe Ministarstvu pravosuđa, ali uz detaljno upozorenje što bi ustvari usvajanje navedenog prijedloga značilo i za uvjete poslovanja banka, kao i za nove kredite.

Naime, značilo bi to i novo pogoršavanje uvjeta poslovanja, koji će se odraziti i na proizvode. Kako ne bi radile gubitke, spominju se kao mogući i dodatni uvjeti koji bi se tražili kod odobravanja stambenih kredita, dodatna sredstva osiguranja naplate, a moguće i odoboravali manji iznosi kredita za kupnju nekretnina, uz vlastito učešće korisnika.     

Komentirajte prvi

New Report

Close