Dobro stojimo: Najbolje prognoze zapošljavanja su u Hrvatskoj, SAD-u, Tajvanu, Mađarskoj i Japanu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. lipanj 2018. u 13:08
Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Direktor tvrtke Manpower Hrvatska Nebojša Biškup istaknuo je kako očekuje se da će broj zaposlenih tijekom dolazećeg tromjesečja rasti u sve četiri hrvatske regije i u svih osam industrijskih sektora.

Istraživanje tvrtke ManpowerGroup pokazuje da 29 posto poslodavaca očekuje rast broja zaposlenih u sljedeća tri mjeseca, te da Hrvatska i globalno vrlo dobro stoji u tim prognozama.

Uz 29 posto onih koji očekuju rast zapošljavanja, 3 posto smatra da će smanjiti broj zaposlenih, dok 66 posto ne očekuje promjene u broju zaposlenih, pokazuje istraživanje MEOS (The ManpowerGroup Employment Outlook Survey).

To, navodi se, rezultira neto prognozom rasta zapošljavanja od 26 posto, a kad se taj rezultat  usporedi s prognozama za drugo tromjesečje 2018., poslodavci u Hrvatskoj predviđaju pad broja zaposlenih za tri postotna boda.

Direktor tvrtke Manpower Hrvatska Nebojša Biškup istaknuo je kako očekuje se da će broj zaposlenih tijekom dolazećeg tromjesečja rasti u sve četiri hrvatske regije i u svih osam industrijskih sektora.

"Najsnažniji tempo otvaranja novih radnih mjesta očekuje se u zapadnoj Hrvatskoj i u ugostiteljskom i turističkom sektoru", naglasio je Biškup dodavši kako se samopouzdanje poslodavaca uglavnom  temelji na uobičajenom rastu zapošljavanja u ljetnim mjesecima tijekom turističke sezone. Naveo je i da su poslodavci u građevinskom sektoru iskazali vrlo snažne neto prognoze zapošljavanja kao i poslodavci u sektoru proizvodnje.

Gledano globalno, najbolje prognoze zapošljavanja iskazane su u Japanu, Hrvatskoj, Tajvanu, Mađarskoj i Sjedinjenim Državama.

Najslabije prognoze iskazane su u Italiji, Panami i Španjolskoj.

Poslodavci u Njemačkoj u sljedećem tromjesečju očekuju solidnu klimu zapošljavanja, posebno u građevinskom sektoru, u kojem je rast broja novih radnih mjesta najveći u povijesti ovog istraživanja, koje je u toj zemlji prvi put provedeno još 2003. godine.

Globalni rezultati istraživanja provedenoga u 44 države pokazuju da, usprkos nesigurnim geopolitičkim prognozama, pouzdanje poslodavaca u tržište rada diljem svijeta ostaje stabilno pa će stoga broj novih radnih mjesta rasti, različitim stopama, u svim zemljama i područjima u kojima je provedeno istraživanje, osim u Italiji, gdje su prognoze negativne već drugo tromjesečje zaredom.

Velika većina poslodavaca kaže da će zadržati postojeći broj zaposlenih pa čak i dodatno zapošljavati, a tek ih nekolicina planira smanjiti broj zaposlenih. Prognoze su iznimno optimistične za Finsku, najbolje su još od prvog istraživanja koje je u toj zemlji provedeno prvi put prije šest godina. Poslodavci pokazuju optimizam i u Kini, u kojoj su stope zapošljavanja najviše u posljednje tri godine.

Kad se spomenuto istraživanje usporedi s rezultatima ankete provedene u prethodnom tromjesečju, prognoze zapošljavanja poboljšane su u 19 zemalja i područja, slabije su u 18, a nepromijenjene u 7 zemalja i područja. Pri usporedbi s istim tromjesečjem prošle godine, poslodavci su iskazali veće namjere za zapošljavanjem u 24 zemlje, manje će zapošljavati u 12 zemalja, a situacija će ostati nepromijenjena u 7 zemalja.

Komentirajte prvi

New Report

Close