‘Dobro drugo tromjesečje može promijeniti procjene za cijelu godinu’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. kolovoz 2015. u 13:43
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U drugom tromjesečju ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje bruto dodana vrijednost (BDV) je porasla za 1,3 posto.

Prema prvoj procjeni Državnog zavoda za statistiku (DZS) hrvatski je BDP u drugom tromjesečju realno veći za 1,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izjavio je u petak ravnatelj DZS-a Marko Krištof napominjući kako je moguće da taj znatni rast utječe i na procjene BDP-a za cijelu godinu.

"Iako se DZS ne bavi procjenama već samo obračunavamo ono što se desilo, činjenica je da je prvo tromjesječje bilo 0,5 posto veće u odnosu na lani, a sada je rast znatno veći, tako da je moguće da će se mijenjati i procjene drugih kuća vezano za BDP-a na godišnjoj razini", kazao je Krištof na konferenciji za novinare u DZS-u.

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP u drugom tromjesečju u odnosu na prethodni kvartal ojačao 0,7 posto, dok je u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine skočio 1,4 posto.

U drugom tromjesečju ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje bruto dodana vrijednost (BDV) je porasla za 1,3 posto.

Krištof je izvijestio kako je među djelatnostima najveći doprinos rastu u drugom tromjesečju ove godine došao od djelatnosti trgovine, dok je najveći doprinos smanjenju došao iz djelatnosti poljoprivrede.

Trgovina je, istaknuo je, zajedno s prijevozom i ugostiteljstvom rasla 4,4 posto, industrija za 2 posto, pri čemu je prerađivačka industrija porasla za 2,9 posto.

S druge strane poljoprivreda je u minusu 3 posto i to, naglašava Krištof, prvenstveno zbog dugotrajne suše.

Po njegovim riječima, oporavlja se i graditeljstvo koje je u minusu tek 0,1 posto.

Rast za po 0,9 posto u drugom kvartalu ove godine zabilježen je kod financijskih usluga i osiguranja te stručnih, znanstvenih i pomoćnih djelatnosti, dok su djelatnosti javne uprave, zdravstvenog osiguranja i obrazovanja na jednakoj razini kao u drugom tromjesečju prošle godine. Pad je pak zabilježen u poslovanju nekretninama (za 0,1 posto) te ostalim uslužnim djelatnostima (za 0,8 posto).

Prema rashodnoj metodi, najveći doprinos rastu BDP-a dolazi od porasta konačne potrošnje kućanstava za 0,6 posto te rasta izvoza roba i usluga za 10,2 posto.

"Među sastavnicama domaće potražnje najsnažniji pozitivan utjecaj na kretanje gospodarske aktivnosti prouzročen je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava. Taj rast nije značajan, ali radi se o velikoj komponenti pa i mali rast utječe na značajno povećanje domaće potražnje", rekao je Krištof.

Ističe i pozitivan i doprinos neto inozemne potražnje, što je po njemu posljedica poboljšanog rezultata turističkog sektora.

Po podacima DZS-a, izvoz roba i usluga u drugom kvartalu ove godine je povećan za 10,2 posto, dok je uvoz roba i usluga rastao sporije, za 6,9 posto.

Pozitivne su i bruto investicije u fiksni kapital s porastom za 0,8 posto, a što je, napominje Krištof, značajan indikator ukupne promjene trenda.

Usporedba s 28 zemalja članica EU, rađena po ekonometrijskoj procjeni, pokazuje da prosječan rast članica EU na godišnjoj razini, sezonski prilagođen, iznosi 1,6 posto, a za Hrvatsku, također sezonski prilagođen, 1,4 posto.

"Hrvatska je negdje na sredini te tablice, s jednakom stopom rasta kao Grčka, nešto sporije od Portugala. Jedino je Finska, zbog propasti Nokie, u drugom tromjesečju ove godine zabilježila negativne stope rasta. Ako međutim pogledamo stope rasta u odnosu na prethodno tromjesečje, Hrvatska raste brže nego što je prosjek Europske unije u kojoj je rast u drugom kvartalu iznosio 0,4 posto. Pri toj usporedbi, rastemo jednako brzo kao Velika Britanija", naveo je Krištof.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Dobre vijesti, to je ono kaj nam treba! Da nije bilo štetočina iz vlade bio bi rast i puno veći!

Kradeze bez komentara.Koja je to ekipa,nevjerovatno.I ti ce nas voditi slijedece cetiri godine.

New Report

Close