Dobit Zagrebačke banke u prvom polugodištu 1,12 milijarde kuna – 28,5 posto više nego lani

Autor: Poslovni.hr/H , 29. srpanj 2019. u 13:11
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Zagrebačka banka u prvom polugodištu ove godine ostvarila je dobit nakon oporezivanja u visini od 1,12 milijarde kuna, što je 28,5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, podaci su iz financijskog izvješća te banke objavljeni u ponedjeljak.

Iz Zagrebačke banke navode kako je neto dobit od 1,12 milijarde kuna u prvom polugodištu ostvarena zahvaljujući balansiranom poslovnom modelu, stabilnom rezultatu poslovanja te dobrom upravljanju rizicima.

Napominju i kako banka ima snažnu kapitalnu poziciju te solidan potencijal poduprijeti kreditnu aktivnost i razvojne potencijale klijenata.

"Nastavljen je solidan komercijalni rast. Slijedom pozitivnih trendova u okruženju ostvaren je rast kredita stanovništvu. Banka ima vodeću tržišnu poziciju u svim segmentima, povećan je broj korisnika mobilnog i internetskog bankarstva", stoji u financijskom izvješću.

Po podacima iz izvješća, poslovni prihodi Zagrebačke banke u prvom polugodištu iznose im 2,34 milijardi kuna, što je 10,4 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

Neto prihodi od kamata iznosili su i 1,42 milijarde kuna, što je povećanje od 77 milijuna kuna ili 5,7 posto, a kao rezultat promjene strukture bilance uz stabilan prosječni volumen kredita te nižih troškova financiranja.

Neto prihod od provizija i naknada iznosi iznosi 514 milijuna kuna te je na istoj razini kao i u prethodnom razdoblju, dok dobit od trgovanja i ostali prihodi iznose 403 milijuna kuna i povećani su za 143 milijuna kuna ili 55 posto zbog viših neto prihoda od trgovanja i prihoda od dividendi. 

Ukupni troškovi poslovanja u prvom polugodištu  iznose 932 milijuna kuna te su neznatno povećani, za 24 milijuna kuna, odnosno 2,6 posto.

Troškovi vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznose 71 milijun kuna i smanjeni su za 109 milijuna kuna ili 60,6 posto uglavnom zbog nižih očekivanih kreditnih gubitaka.

Krediti i predujmovi komitentima iznose 65,4 milijarde kuna i niži su za 203 milijuna kuna, tj. 0,3 posto, uslijed smanjenja kredita pravnim osobama uz istodobno povećanje kredita stanovništvu.

Depoziti komitenata, primarni izvor financiranja, iznose 88,8 milijardi kuna, što predstavlja povećanje od 3,4 milijarde kuna (4 posto), ostvareno najvećim dijelom kroz depozite po viđenju od strane stanovništva te depozita pravnih osoba.

Konsolidirano izvješće pokazuje da je grupa Zagrebačka banka ostvarila neto dobit nakon oporezivanja u prvoj polovini 2019. godine od 1,26 milijardi kuna, dok je u istom razdoblju lani grupa imala dobit od 1,07 milijardi kuna.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Al zato su bonusi neupitni !

Informacija iz prve ruke…plaća mlađeg bankara u Zagrebačkoj banci je oko 4.800,00 s putnim troškom (dostatna za kakav standardu u RH???)…a takvih radnika, koji svojom zaslugom ostvaruju ovolike dobiti je najviše u banci…oni zaslužuju kud i kamo veće plaće. Zašto je ovaj sustav liberalnog tržišta ovoliko trul..Kad bi si ljudi mogli priuštiti trebali bi davat otkaze masovno dokle god se ne promijeni sustav.

New Report

Close