Dobit PBZ-a 182,4 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. svibanj 2015. u 07:16
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

To je oko 19 milijuna kuna više nego u istom razdoblju lani, podaci su iz financijskog izvješća PBZ-a.

Privredna banka Zagreb (PBZ) je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila neto dobit od 182,4 milijuna kuna, što je oko 19 milijuna kuna više nego u istom razdoblju lani, podaci su iz financijskog izvješća PBZ-a.

PBZ je u prvom kvartalu ostvario kamatni prihod od 762 milijuna kuna, što je 2 posto manje nego u prvom tromjesečju prošle godine, dok su kamatni troškovi smanjeni za 11,3 posto, na 226,8 milijuna kuna.

Tako je neto kamatni prihod PBZ-a iznosio 535,3 milijuna kuna i 2,6 posto je viši nego u prvom kvartalu prošle godine.

PBZ je u prvom tromjesečju ostvario neto prihod od provizija i naknada u iznosu od 138,3 milijuna kuna, a u segmentu poslovanja s vrijednosnim papirima i ostalim financijskim instrumentima zabilježio je dobitak od 10,2 milijuna kuna.

Gubitak pak od tečajnih razlika iznosio je 27,8 milijuna kuna, a uključuje, kako se navodi u izvješću, sve realizirane i nerealizirane rashode ostvarene po valutnom usklađenju vrijednosnica, derivatnih instrumenata te svih ostalih dijelova bilance.

Imovina PBZ-a krajem prvog tromjesečja iznosila je 68,3 milijarde kuna, što je smanjenje za 0,9 posto u odnosu na kraj prošle godine. Najveći segment imovine čine krediti komitentima s udjelom od 66 posto, navodi se u izvješću.

Podaci za PBZ grupu, koju uz matičnu banku čine i PBZ Card, PBZ stambena štedionica, PBZ Leasing i PBZ Nekretnine, pokazuju da je grupa u prvom kvartalu ostvarila dobit nakon oporezivanja u iznosu od 228,6 milijuna kuna.

Kamatni prihod na razini Grupe PBZ ostvaren je u iznosu od 797 milijuna kuna ili 2,5 posto manjem nego u isto vrijeme lani, a iz PBZ-a navode da to predstavlja nastavak trenda smanjenja potražnje za kreditima. Neto kamatni prihod iznosi 563,1 milijun kuna i za 2,7 posto je viši nego prošle godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close