Dobit HNB-a 2,03 milijarde kuna

Autor: Poslovni.hr , 11. svibanj 2016. u 21:59
Banka će u proračun uplatiti 483 milijuna kuna, a ostatak ide u pričuve HNB-a, Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Tijekom prvog tromjesečja 2016. plasmani banaka su se umjereno povećali.

Hrvatska narodna banka (HNB) je u 2015. godini ostvarila neto dobit od 2,03 milijarde kuna. Kako su objavili iz HNB-a, u skladu sa zakonskim odredbama će u državni proračun biti doznačeno 483 milijuna kuna, a ostatak ulazi u opće pričuve središnje banke. Savjet HNB-a je na sjednici u srijedu razmotrio i najnovija gospodarska i novčana kretanja te zaključio da se na početku 2016. nastavio rast gospodarske aktivnosti, nakon njenog privremenog pada na kraju prethodne godine.

“Tome u prilog govore mjesečni pokazatelji: snažni rast industrijske proizvodnje, građevinarstva i trgovine na malo kao i nastavak povoljnih kretanja na tržištu rada. Godišnji pad potrošačkih cijena u ožujku se ubrzao zbog kretanja cijena energije, dok se pad stope temeljne inflacije usporio”, navode u HNB-u. Iz središnje banke ističu i kako je, unatoč izrazito ekspanzivnom karakteru monetarne politike, tečaj kune prema euru na kraju travnja blago ojačao u odnosu na kraj 2015. godine.

“Tijekom prvog tromjesečja 2016. plasmani banaka su se umjereno povećali, što je najvećim dijelom bilo rezultat prirasta kreditiranja poduzeća, dok su plasmani stanovništvu, isključujući utjecaj djelomičnog otpisa kredita u švicarskom franku povezanog s postupkom konverzije, stagnirali. Gotovinski fiskalni podaci pokazuju kako su se nakon snažne konsolidacije u 2015. i na početku tekuće godine nastavila povoljna fiskalna kretanja”, navode iz Hrvatske narodne banke. 

Komentirajte prvi

New Report

Close