Dobili poruke da je dolazak obvezan, a nudi se samo 15-ak radnih mjesta

Autor: Agencija VLM , 30. rujan 2014. u 17:50
Arhivska fotografija (Photo: Marko Prpic/PIXSELL)

“Ovdje se nudi svega 10-15 radnih mjesta, a svi mi na Zavodu dobili smo SMS poruku iz HZZ-a da je dolazak na Sajam obvezan.”

I ovogodišnji Sajam poslova u Vukovaru, koji je održan u Dvorcu Eltz, privukao je na stotine Vukovaraca u potrazi za poslom. Na sajmu je svoje aktivnosti predstavilo 60-ak izlagača i to uglavnom obrazovnih ustanova i državnih institucija te agencija lokalne samouprave. Problem je, na što su ukazali i sami posjetitelji, što se radi o ustanovama gdje je zabranjeno dalje zapošljavanje. Iz tzv. realnog sektora na Sajmu je sudjelovalo tek desetak subjekata.

– Koja je svrha svega ovog ako nitko od njih ne zapošljava ili ima zabranu novoga zapošljavanja kako to imaju državne institucije. Ovdje se nudi svega 10-15 radnih mjesta, a svi mi na Zavodu dobili smo SMS poruku iz HZZ-a da je dolazak na Sajam obvezan i da ga možemo navesti kao aktivnost traženja posla na sljedećoj individualnoj konzultaciji sa savjetnikom, reklo nam je više nezadovoljnih posjetitelja pokazujući SMS.

Današnji Sajam posjetio je i ministar rada Mirando Mrsić koji je rekao da zahvaljujući sezonskim poslovima i dalje opada broj nezaposlenih osoba kao i da je jedan od velikih problema u Hrvatskoj tzv. strukturna nezaposlenost.

– Dugi niz godina, posebice u strukovnim zanimanjima, obrazovali smo ljude za Zavod za zapošljavanje. Potrebno je obrazovni sustav prilagoditi potrebama  tržišta rada. Cjeloživotno učenje je također nešto što se mora jače prezentirati. Problem je i što mi naše upisne planove u školama ne radimo prema potrebama tržišta rada već prema tome koliko imamo nastavnika i učionica kako bi zaposlili sve ljude u sustavu obrazovanja. Međutim, ima i drugih načina na koji bi način mogli zaposliti višak zaposlenih ukoliko smanjimo upisne kvote. To je nešto na čemu sada radimo zajedno s Ministarstvom obrazovanja i Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom i sasvim je sigurno da ćemo iduće godine, posebice u strukovnom obrazovanju, imati određene iskorake, rekao je Mrsić dodajući da će to biti dug i mukotrpan proces kao i da će na tu temu biti održani i razgovori sa županima.

Novinare je interesiralo i njegov komentar da je među izlagačima na Sajmu najmanje izlagača iz tzv. realnog sektora na što je Mrsić rekao da ta činjenica najbolje pokazuje sliku Slavonije gdje i dalje najviše zapošljava država ali i da je taj omjer na sajmovima u drugim dijelovima Hrvatske drugačiji i da odnos izlagača iz realnog sektora i državnih institucija obično bude 50-50 posto.

– U Hrvatskoj je trenutno nezaposleno oko 280.000 građana. Još uvijek postoji trend pada nezaposlenosti na mjesečnoj razini, a trendovi u sezonskom zapošljavanju bilježe puno bolje rezultate nego prošle godine, rekla je Ankica Paun Jarallah, ravnateljica HZZ-a, dodajući kako je nezaposlenost moguće rješavati jedino gospodarskim rastom.

Komentirajte prvi

New Report

Close