Dobavljačima 35 mil. kn, za pogone 43

Autor: Marija Crnjak , 10. rujan 2018. u 22:01
Grad za početak ulaže 110 mil. kn/M. Prpić/PIXSELL

Država će konvertirati svoja potraživanja u vlasnički kapital.

Nakon provedenog dubinskog snimanja koje je u tijeku, Grad Zagreb će dokapitalizirati Imunološki zavod sa 110 milijuna kuna, odjednom ili u ratama.

Time će podmiriti dobavljače s 35 milijuna kuna, pokrenuti proizvodnju virusnih cjepiva na postojećim lokacijama te ugovornu proizvodnju krvnih derivata do izgradnje novog pogona na novoj lokaciji, za što treba još 32 milijuna kuna bez PDV-a, dok će još 43 milijuna kuna trebati za ulaganja u pogone i opremu do trenutka kad će IMZ moći sam servisirati kreditne obveze i obveze po kamatama.

Prije toga država mora ponovno pripojiti ustanovu Imunološki zavod istoimenoj tvrtki, jamčiti Gradu da će tvrtka moći koristiti matične sojeve virusa morbila Edmonston-Zagreb, rubele RA 27/3 i parotitisa Leningrad- 3, te izvršiti konverziju svih potraživanja RH u vlasnički kapital Društva.  To stoji u "Modelu strateškog partnerstva za pokretanje proizvodnje u Imunološkom zavodu između Grada Zagreba i Vlade RH", dokumentu kojeg je IMZ objavio u ponedjeljak na Zagrebačkoj burzi.

Modelom su definirani osnovni elementi i principi  na temelju kojih će se provesti transakcija ulaska Grada Zagreba u vlasničku strukturu Društva i strateško partnerstvo s RH, a cjeloviti i detaljni uvjeti provedbe transakcije definirat će se po provedbi dubinskog snimanja i biti sastavni dio uobičajene transakcijske dokumentacije, poput ugovora o dokapitalizaciji ili međuvlasničkog sporazuma.

Cilj je u prvoj fazi partnerstva osigurati novac za pokretanje proizvodnje, a poslovni plan treba potvrditi da se ovim dokapom može osigurati načelo samodostatnosti po tržišnim uvjetima. Prema postojećim studijama potrebna su daljnja okvirna ulaganja od 300 milijuna kuna.  U drugoj fazi strateškog partnerstva izradit će se plan ulaganja u nove proizvodne pogone sukladno ažuriranim studijama opravdanosti, čime će se utvrditi i iznos budućih ulaganja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close