Dobavljači zbog dugova najavili blokade opskrbe

Autor: Marija Crnjak , 16. ožujak 2017. u 22:00
Jasminko Herceg, predsjednik uprave Medike/Boris Ščitar/PIXSELL

Ukupan dug zdravstvenih ustanova za lijekove i medicinske proizvode iznosi oko 3 milijarde kn, a dospjeli dug oko 2,5 milijarde kuna.

Rokovi plaćanja bolnica prema veledrogerijama ponovno su dosegli kritičnih 500-tinjak dana u prosjeku, s tim da neke opće bolnice veledrogerijama lijekove nisu platile dulje od 1000 dana.

Stanje je alarmantno i kad su u pitanju kliničko bolnički centri, na koje otpada najveći promet, a rokovi plaćanja KBC-a su na oko 400 dana u prosjeku, upozoravaju veledrogerije te najavljuju blokade u opskrbi javnog zdravstva ako država hitno ne pronađe rješenje. Da bi se to spriječilo, kažu, u sustav je hitno potrebno ubaciti oko milijardu kuna za početak. Naime, ukupan dug zdravstvenih ustanova za lijekove i medicinske proizvode iznosi oko 3 milijarde kuna, a dospjeli dug iznosi oko 2,5 milijarde.

 

Herceg

Bit ćemo prisiljeni ići na tužbe i ovrhe prema bolnicama.

 "Zatražili smo hitan sastanak s ministrom zdravstva kako bismo mu pojasnili zašto je situacija postala neodrživa. Zbog rokova plaćanja koji u velikom broju bolnica premašuju 700-900 dana bit ćemo prisiljeni ići na tužbe i ovrhe kako bismo naplatili potraživanja", izjavio je Jasminko Herceg, predsjednik Uprave Medike, jedne od četiri najveće veledrogerije u Hrvatskoj. Herceg tvrdi da veledrogerije još ne naplaćuju kamate na dugove, kako je to nedavno izjavio bivši ministar Siniša Varga. No ni to neće biti isključeno ako ih stisnu banke, kaže Ivan Klobučar, član uprave Oktal Pharme, te dodaje da ovako kritično nije bilo dvije godine. "Situacija je opet kulminirala, a veledrogerije s 1,1 milijardom kuna kreditnog zaduženja više nisu u stanju kreditirati sustav.

Problem je što dugovi i dalje rastu, a ništa se ne poduzima", kaže Klobučar. Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je pak jučer da se dug bolnica stabilizirao, te da ukupan dug u zdravstvu iznosi čak 7,7 milijardi kuna. Na problem duga referirao se jučer i ministar financija Zdravko Marić, najavivši reformu zdravstva u sklopu nacionalnog programa reforme koja je potrebna kako bi sustav postao održiv."Promjene koje su se radile u tom sustavu uglavnom su se odnosile na prihodovnu stranu, osobno smatram da su potrebne korekcije i što se tiče troškovne strane, kako bi sustav bio održiv", najavio je Marić.  

Komentirajte prvi

New Report

Close