Dobavljači Agrokora će se sami dogovarati s bankama o dugovima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. svibanj 2017. u 12:09
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Ističe se i da je dogovor bilateralnog sporazuma svakog pojedinog dobavljača i vjerovnika u roku predviđenom Promemorijom pretpostavka za postizanje novih rješenja i mogućnosti za ovu situaciju.

Predstavnici Koordinacije dobavljača Agrokora te banka i faktoring društava, potpisnika Promemorije o mjenicama Agrokora, na sastanku u petak su obostrano potvrdili potrebu pridržavanja obveza preuzetih tim dokumentom, a dobavljači su pozvani da do 31. svibnja bilateralno urede pitanje mjenica s financijskim institucijama, priopćeno je iz Agrokora.  

Koordinacija dobavljača Agrokora u ponedjeljak je, naime, objavila nekoliko zahtjeva, među kojima i  zahtjev upućen financijskim institucijama u kojima se tražilo prolongiranje datuma važenja Promemorije do dana prijave tražbina, odnosno do 9. lipnja za Agrokor i 20. lipnja za ostale tvrtke iz sastava koncerna.

No, u priopćenju Agrokora se navodi da je "na danas održanom sastanku predstavnika koordinacija dobavljača Agrokora i predstavnika kreditnih institucija i faktoring društava koji su pristupili Promemoriji o mjenicama Agrokora, obostrano potvrđena potreba pridržavanja obveza preuzetih tim dokumentom". 

"Pozivaju se dobavljači, odnosno vjerovnici društva Agrokor i povezanih društava da do 31. svibnja bilateralno urede svoje odnose s kreditnim institucijama i faktoring društvima, kako bi se riješilo pitanje prijave tražbine i da namire potraživanja koja su ostala nepodmirena uslijed otvaranja postupka izvanredne uprave", navodi se u priopćenju koje je koncern objavio nakon sastanka zajedničke radne skupine.

Dodaje se i da će "faktoring društva i banke kao vjerovnici, s jedne strane, te dobavljači, s druge strane, koji su pristupili Promemoriji, nastaviti surađivati u rješavanju problema dobavljača u cilju ublažavanja negativnih posljedica ove situacije".

Dogovor bilateralnog sporazuma svakog pojedinog dobavljača i vjerovnika u roku predviđenom Promemorijom, ističe se u priopćenju, "pretpostavka je za postizanje novih rješenja i mogućnosti za ovu situaciju, a pozitivan učinak takvih rješenja i mogućnosti mogao bi se onda protegnuti na stranke koje su dogovorile bilateralne sporazume".

"Svi dionici u postupku izvanredne uprave Agrokora se pozivaju da u procesu oporavka sustava Agrokor i dalje, kao vjerovnici društava koncerna Agrokor, u granicama svojih mogućnosti ulažu najveće napore kako bi navedena društva, dobavljači i kreditne institucije odnosno faktoring društva postigli zajedničko, prihvatljivo rješenje, koje će osigurati da obveze temeljem izdanih mjenica u konačnici podmire glavni mjenični dužnici, odnosno društva koncerna Agrokor", zaključuje se u priopćenju Agrokora s današnjeg sastanka zajedničke radne skupine.

Komentirajte prvi

New Report

Close