Do sada 4556 građana dobilo potvrdu za oprost duga

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. travanj 2015. u 14:33
Foto: Petar Glebov / Pixsell

Na šalterima Fine do sada je izdano 25.464 pregleda duga.

Po podacima Fine, od 2. veljače do 31. ožujka ukupno je 4556 građana dobilo potvrdu za otpis duga koji može iznositi do 35.000 kuna, dok ih je u Registru otpisa ukupno evidentirano 7168.

Na šalterima Fine do sada je izdano 25.464 pregleda duga, odnosno dokumenata koji sadrže podatke o dužniku, vjerovnicima, iznosu glavnice i trajanju blokade, sa stanjem od 30. rujna 2014. godine, od kada se oprost duga počeo računati.

Pregled duga izdaje se dužnicima iz obje kategorije (A i B), koji prema kriteriju visine i vrste duga mogu podnijeti zahtjev za otpust/otpis duga ili odgodu ovrhe.

U A kategoriji dužnika su državljani Hrvatske koji primaju socijalnu naknadu, pomoć za uzdržavanje ili osobnu invalidninu i nemaju imovine. Nisu obuhvaćeni oni koji su 30. rujna 2014. radili u slobodnim zanimanjima, poput odvjetnika, javnih bilježnika, revizora, inženjera, veterinara, liječnika, stomatologa, tumača, prevoditelja i stečajnih upravitelja.

U B kategoriju, za koju procedura podnošenja zahtjeva počinje 3. travnja, ulaze građani čija primanja u posljednja tri mjeseca ne prelaze 2500 kuna za samce i 1250 kuna za članove kućanstva. Oni smiju imati u vlasništvu jednu nekretninu u kojoj žive, ali ne smiju imati nikakvu drugu imovinu, kao ni oročena sredstva. Kao i u prvoj kategoriji, uzimat će se u obzir dugovi građana kojima su računi blokirani godinu dana, do dana 30. rujna 2014.

Vlada je izračunala da bi otpisom duga do 35.000 kuna moglo biti obuhvaćeno oko 60.000 građana. Od ukupnog iznosa, 25.000 kuna odnosi se na dugove prema tvrtkama u kojima je država većinski vlasnik, poput HEP-a, HRT-a, Hrvatskih šuma, Hrvatskih voda i dr.

Ostali dugovi do 10.000 kuna odnose se na teleoperatere, liječnike, veterinare, odvjetnike, javne bilježnike, revizore, porezne savjetnike, arhitekte i druge samostalne djelatnosti.

Oni kojima se dug otpiše pod povećalom su Ministarstva socijalne politike i mladih, te Ministarstva financija koji provjeravaju njihova primanja i imovinsko stanje.

Ako se utvrdi da je netko od njih u tri godine, odnosno godinu dana ako je riječ o odgodi ovrhe, naslijedio ili dobio imovinu veću od 100.000 kuna, morat će sve što mu je otpisano vratiti vjerovnicima u roku dva mjeseca. Isto se odnosi i na igre na sreću, odnosno ako na njima osvoje iznose veće od 100.000 kuna.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Otpis duga je bila šarena laža ?

New Report

Close