Do rujna broj ugovora 100% veći, ukupno oko 60 mil. eura

Autor: Suzana Varošanec , 03. lipanj 2019. u 22:00
Za postojeće i nove poduzetničke zone na području Urbane aglomeracije Rijeka 25,6 milijuna kuna/ Goran Kovačić/PIXSELL

Do lipnja je ugovoreno 37,5 mil. eura kroz 10 ugovora koji su u provedbi, navode u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova.

Politika decentralizacije upravljanja i kontrole europskih strukturnih i investicijskih fondova u RH nastavlja se objavom šest ITU poziva u iznosu od 103,6 milijuna kuna, namijenjenih održivom urbanom razvoju Splita, Rijeke, Zadra, Slavonskog Broda i Zagreba.

Konkretni projekti
Njime je osigurano gotovo 60 mil. kn za strateške projekte Urbane aglomeracije Split, tj. gradnju Regionalnog transfuzijskog centra KBC-a Split te uređenje i opremanje otvorenih ljetnih pozornica u Solinu, Trogiru, Kaštelima i Omišu te općinama Klis, Dugopolje i Lećevica.  Za ulaganje u postojeće i nove poduzetničke zone na području Urbane aglomeracije Rijeka osigurano je više od 25,6 mil. kn, a za uvođenje novih integriranih IKT rješenja u javni prijevoz i promet u mirovanju Urbanom području Zadar 12,1 mil. kn.

Urbanoj aglomeraciji Zagreb dostupno je 5,7 mil. kn za izgradnju i opremanje pilot dijela Greenwaya kao i za izradu projektne dokumentacije. Urbanom području Slavonski Brod raspoloživo je, pak, 323 tisuće kuna za osmišljavanje i provođenje programa edukacija za MSP-ove.  Posrijedi su aktivnosti Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova gdje se doznaje da je od ukupno 303,4 milijuna bespovratnih eura, do 1. lipnja objavljeno 27 poziva ukupne vrijednosti 107 mil. eura ili više od 35% raspoloživog iznosa.

Do lipnja je ugovoreno 37,5 mil. eura kroz 10 ugovora koji su u provedbi.  Kako su u tijeku završne faze postupaka dodjele i za još nekoliko poziva, kroz dva mjeseca brojke će narasti za desetak ugovora, ukupne vrijednosti više od  20 milijuna eura.

Preostalih 30-tak poziva 'teško' je oko 196 mil. eura. Radi se o natječajima u svim tematskim područjima koja su predviđena ITU mehanizmom u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, i to poduzetništvo, povećanje učinkovitosti sustava toplinarstva, obnova kulturne baštine u svrhu zapošljavanja i povećanja turističkih prihoda, obnova brownfield lokacija (npr. bivša vojna i industrijska područja) te povećanje putnika u javnom prijevozu. 

U visokoj fazi pripreme
Iz resora naglašavaju i da je 15-ak natječaja koji iznose više od 65 mil. eura u visokoj fazi pripreme te se njihova objava očekuje kroz tri mjeseca, a ostali do kraja ove i u prvim mjesecima 2020.  Kako su pred nama još 4,5 godine u kojima se mogu iskoristiti dodijeljena sredstva, očekuje se da će rezultati uspješnosti ITU mehanizma biti vidljivi najranije kroz godinu-dvije.

Komentirajte prvi

New Report

Close