Do kraja kolovoza i ugovori za istraživanje u Slavoniji

Autor: Marina Šunjerga/VL , 17. lipanj 2015. u 22:00
Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak/Marko Prpić/PIXSELL

Potpisivanje ugovora za istraživanje nafte i plina na moru prije ljetne stanke.

Jedino energetika i investicije u industriju mogu donijeti rast i do 4% BDP-a, a pretpostavka je povećati proizvodnju energenata istraživanjima, realizirati velike investicije u proizvodnju el. energije i internacionalizirati poslovanje državnih sustava, poruka je ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka.

Plomin C u završnoj je fazi, HEP je krenuo u osvajanje tržišta regije, a prije ljetne stanke potpisat ćemo ugovore za istraživanja nafte i plina na moru, a do kraja kolovoza i u Slavoniji, najavio je uoči Liderove energetske konferencije, gdje su ga dočekali prosvjednici iz hrvatske podružnice Green Peacea prozivajući ga za 'prljave poslove'. Ponovio je da referenduma o istraživanjima ugljikovodika neće biti te da nema ojazni od plaćanja penala tvrtkama koje su sudjelovale na natječaju.

"Tko god misli napraviti nešto veliko, mora biti spreman na jake udarce. Spreman sam na udarce sa svih strana, ali neću dopustiti da se ugasi Petrokemija, što će se dogoditi ne budemo li proizvodili plin, a ni rafinerije, koje neće biti profitabilne bez domaće nafte", rekao je Vrdoljak. Samo Plomin C u fazi izgradnje podiže BDP 0,5%, dok u fazi kad počne raditi punim kapacitetom osigurava rast od 0,6% BDP-a svake godine, podatak je kojim je ilustrirao važnost projekta.

Komentirajte prvi

New Report

Close