Do idućeg ljeta Split dobiva ‘mini-metro’

Autor: Poslovni.hr , 05. listopad 2018. u 14:17
Foto: Damir Špehar / Pixsell

Hrvatske željeznice idućih dana u Split će poslati dvije kompozicije namijenjene prometovanju na ovoj relaciji.

Nesnosne gužve koje u ljetnim mjesecima traju na prometnicama u Splitu, pogotovo onima koje vode prema trajektnoj luci, od iduće sezone nastojat će se ublažiti otvaranjem linije gradskog 'mini-metroa' od predgrađa Kopilica do samog centra grada. Kako tportal doznaje, više institucija – od Ministarstva prometa, preko tvrtki iz sustava Hrvatskih željeznica do gradskih službi – užurbano radi kako bi vlakovi na ovoj relaciji počeli prometovati već 1. lipnja 2019. godine.

U Kopilici, gdje se već danas nalazi kolodvor nazvan 'Split predgrađe' i koja je u planovima predviđena za mjesto budućeg prometnog čvora s glavnim željezničkim i autobusnim kolodvorom, uredit će se parkiralište za nekoliko stotina automobila i dodatni parking za autobuse, a plan je da se dio vozača i putnika preusmjeri ondje kako bi izbjegli vožnju u zakrčeni centar. Do same luke stizat će vlakom kroz postojeći željeznički tunel, a njegova vožnja trajat će tek nekoliko minuta.

Hrvatske željeznice idućih dana u Split će poslati dvije kompozicije namijenjene prometovanju na ovoj relaciji: radi se o njihovim vlakovima za regionalni prijevoz serije 7023, sa 167 sjedećih i 175 stajaćih mjesta i maksimalnom brzinom od 120 kilometara na sat.

Komentirajte prvi

New Report

Close