Do 2016. ulaganje u javne ceste 23,1 milijardu kuna

Autor: Ante Pavić , 30. prosinac 2013. u 22:00
Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić odorio HAC-u kredit od 408 mil. kuna/I. Ivanović/PIXSELL

Vlada odustaje od gradnje novih kilometara autoceste pa će posebnu pažnju usmjeriti na državne i lokalne ceste.

Nakon što je Vlada na posljednjoj sjednici ovlastilo Ministarstvo financija da potpiše ispravu o davanju jamstva za nešto više od 408 milijuna kuna kredita za Hrvatske ceste, poznato je i kako će ta suma biti utrošena.

Kako su objasnili u HC-u, 231 milijuna kuna predviđeni su za otplatu duga u 2013. godini, dok će 196 milijuna kuna odvojiti za građenje i održavanje cesta. Riječ je o kreditu roka otplate sedam godina s promjenjivom kamatnom stopom od šest mjesečnih Euribora plus 5,6 posto godišnje u jednakim polugodišnjim ratama. Hrvatske ceste kredit će dići kod zajednice ponuditelja u kojoj su Croatia banka, Hypo Alpe Adria Bank, Istarska kreditna banka Umag i Privredna banka Zagreb.

Nedavno predstavljeni Program građenja i održavanja javnih cesta u razdoblju od 2013. do 2016. predviđa ukupno ulaganje u javne ceste od 23,1 milijardu kuna. Vlada odustaje od gradnje novih kilometara autocste pa će posebnu pažnju usmjeriti na državne i lokalne ceste. Od toga će u županijske ceste biti će uloženo 3,5 milijardi kuna, što je gotovo 1,4 milijarde kuna više nego u prethodnom trogodišnjem razdoblju. Prema posljednjem istraživanju, 19 posto državnih cesta stanje sigurnosti loše dok je 38 posto državnih cesta u lošem je stanju kad je riječ o udobnosti vožnje.

U redovno održavanje javnih cesta do 2016. godine planira se uložiti 4,7 milijarde kuna ili sedam posto više od dosadašnjeg prosjeka. Do 2015. godine planirana je izgradnja više stotina kilometara državnih cesta. Kako bi se svi ti ciljevi mogli ispuniti, Hrvatske ceste će od 1. siječnja 2014. iz cijene litre goriva dobivati 80 lipa, umjesto dosadašnjih 60 lipa.

Komentari (1)
Pogledajte sve

To je to! To će nas izvući iz g.ovana! Ili možda dublje zakopati? Hebale vas ceste, nista drugo i ne znate

New Report

Close