DIV radnicima nudi svoj model za otpremnine i 200 milijuna kuna

Autor: Marija Brnić , 19. ožujak 2013. u 22:01
Otpremnina bi, po prijedlogu DIV-a, trebala biti povoljnija za radnike Brodosplita koji su imali niža primanja/PIX

Planom restrukturiranja trošak otpremnina bi trebao biti 115, a po kolektivnom ugovoru 140 milijuna kuna.

U Brodosplitu su krenuli pregovori oko visine otpremnina za višak zaposlenih. Na sastanku kojemu je domaćin bio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak jučer je novi vlasnici splitskog škvera, čelnici samoborskog DIV-a Tomislav Debeljak i Darko Pappo, predstavnicima radnika ponudili svoj prijedlog otpremnina.

Tvrde da je taj prijedlog socijalniji i pravedniji nego što su prava koja radnici imaju temeljem važećeg kolektivnog ugovora. Radnicima je, naime, kolektivnim ugovorom osigurana otpremnina od 40 posto bruto plaće isplaćene kroz tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku godinu neprekidnog rada u Brodosplitu. DIV, pak, nudi posve drukčiji model, da se svim radnicima ponudi ista visina otpremnine po godini staža, 4000 kuna, uvećano za 1500 kuna za svaku godinu staža nakon 20. godine provedene u Brodosplitu. Tim modelom, pojašnjavaju, apsolutni bi iznos predviđen za otpremnine bio za 20 posto veći, ali bi većina radnika dobila više iznose nego što su sindikati ispregovarali kroz kolektivni ugovor. Točnije, u povoljniju bi se poziciju dovelo one radnike koji imaju niža primanja. DIV-ovci procjenjuju da bi kroz model koji oni nude morali izdvojiti 200 milijuna kuna, što je znatno više od sredstava predviđenih i planom restrukturiranja i onim ispregovaranim kroz kolektivni ugovor.

Planom restrukturiranja taj trošak bi trebao iznositi 115 milijuna kuna, a po obvezama temeljem kolektivnog ugovora u Brodosplitu ukupno 140 milijuna kuna. Upravo su sami Brodosplitovi sindikati potkraj prošle godine zagovarali novi i socijalniji model, u kojemu bi isti iznos otpremnine bio jednak za sve zaposlene, no tražili su viši iznos od onoga koji im sada nudi DIV, točnije njihov je zahtjev bio 6400 kuna po godini staža, istovjetan onome koji je država platila u Kraljevici prije pokretanja likvidacije. Sindikati splitskog škvera pravdali su se da bolje uvjete otpremnina u svojoj poziciji nisu uspjeli ispregovarati, no sada, poručuju, žele za radnike ishoditi najbolje uvjete. 

Čeka se dogovor

Višak 800 do 1500 radnika

Koliko će se točno zaposlenika splitskog škvera naći na listi za otpremnine, još nije 
pozato. No, neslužbeno se govori o brojkama od 800, 1200 do 1500 radnika. Za konačan broj presudan će biti dogovor vlasnika i sindikata oko programa zbrinjavanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close