Direktoru propalog RVR-a sudi se zbog ‘šupljih dežurstava’

Autor: Saša Paparella , 09. rujan 2015. u 22:00
Sindikalni prosvjed održan 2012. ispred zgrade uprave RVR-a/Goran Jakus /PIXSELL

Zaštitari HŽ-a zbog ucjene su ušli u program radničkog dioničarstva; udjele su kupili na kredit, a RVR je završio u stečaju s 80 milijuna kn duga.

Deseta na listi tvrtki – najvećih poreznih dužnika u RH je RVR, s 43,5 milijuna kuna duga. Ukupni dugovi te zaštitarske tvrtke koja je završila u stečaju nakon što joj je država nametnula radničko dioničarstvo su 80 milijuna kuna priznatih tražbina.

O RVR-u (Redarstvo, vatrogastvo, rasadnik), koja je tvrtka kći HŽ-a, opsežno smo pisali u travnju 2013., pod naslovom "Preko 'šupljih' dežurstava iz HŽ-a izvučeni milijuni kuna". U međuvremenu je slučaj došao do suda, pa se upravo zbog tih 'šupljih' dežurstava sada vodi proces protiv Željka Mića, dugogodišnjeg predsjednika uprave RVR-a, kojeg DORH sumnjiči da je između 2007. i 2010. sudjelovao u izvlačenju 1,5 milijuna kuna preko dežurstava na kolodvoru u Vinkovcima. Novo ročište je zakazano za ovaj petak na Kaznenom sudu u Zagrebu. 'Šuplje dežurstvo' je naplaćivanje nepostojećih radnih mjesta, gdje jedan zaštitar fiktivno čuva i do šest raznih lokacija, što je potom bilo naplaćeno HŽ-u.

 

43,5milijuna

kuna RVR je dužan Poreznoj upravi, deseti su na 'listi srama'

RVR je svoj posao naplaćivao po cijeni od 50 kuna po satu, plus PDV, znatno više od tržišne cijene. Unatoč tako lukrativnom poslu, uprava RVR-a nije plaćala porez, pa je porezni dug još 2010., kad su tvrtka zapošljavali 414 ljudi, dosegao 24 milijuna kuna. Zato je u listopadu 2010. uprava RVR-a u HPB-u podigla deset milijuna kuna hipotekarnog kredita kojim je trebao biti plaćen dio poreznog duga državi, a HPB se pritom uknjižila na vrijedne nekretnine RVR-a. Tih deset milijuna kuna prebačeno je Poreznoj upravi, koja ih je ubrzo- vratila na račun RVR-a? Odgovor zašto je tih deset milijuna kuna vraćeno dužniku nismo uspjeli dobiti u Poreznoj upravi, a radnici tvrde da se tom novcu izgubio svaki trag. RVR je bila dio HŽ-a, a kad je ta kompanija 2007. ušla u restrukturiranje postali su dio HŽ Infrastrukture.

Uskoro je zaposlenicima ponuđeno ući u ESOP program radničkog dioničarstva, što su prihvatili pa je njih 290 postalo udjelničarima. Još 2007. DORH-u su poslali kaznenu prijavu, navodeći da su bili ucijenjeni gubitkom posla ako ne podignu kredit za kupnju udjela. Udjele su smjeli kupovati isključivo kreditom HPB-a. Skoro svi zaposlenici, uključujući i one s ugovorima o radu na mjesec dan, morali su podići nepovoljne kredite u rasponu od 20.000 do 200.000 kuna-  ukupno su tako podigli 23 milijuna kuna koje i danas otplaćuju, iako su bez posla. "U to vrijeme nismo znali  što je to radničko dioničarstvo po principu ESOP-a, kao što ne znamo ni danas. Radnicima je pričana priča kako ćemo tako sačuvati svoja radna mjesta", navodi u pismo Vladi RH jedan od bivših radnika.

Potkraj 2012., zbog dugotrajne blokade otvoren je stečaj, no spornom odlukom Visokog trgovačkog suda RVR  izlazi iz stečajnog postupka. Članovi uprave Željko Mić i Ljubica Radić sami sebe vraćaju na posao, ali ne i većinu radnika. Zatražili su predstečajnu nagodbu, a nakon što je na ročištu Nagodbenog vijeća odbijen plan financijskog restrukturiranja, na prijedlog Fine u lipnju 2014. pokrenut je stečajni postupak koji još traje, s malim šansama da radnici naplate svoja potraživanja- ogromni dugovi nastali državnom nebrigom premašili su vrijednost sve imovine propalog RVR-a.  

Komentirajte prvi

New Report

Close