Direktor ostavkom traži žurni spas od stečaja

Autor: Suzana Varošanec , 01. srpanj 2016. u 07:41
Problem je nastao 1996., kad je tvrtka izvlaštena, a nije obeštećena

U igri su tri opcije: stečaj s preustrojem, pretvaranje HAC-ove tražbine u kapital te prodaja strateškom partneru na natječaju.

Direktor Motela Plitvice Boris Rak dao je neopozivu ostavku na tu funkciju, a kako se pritom odrekao i otkaznog roka, ta tvrtka u većinskom vlasništvu države (kroz vlasništvo Javne ustanove Nacionalni park Plitivička jezera) tim je činom 29. lipnja automatski ostala bez Uprave.

No, Rak tvrdi da je sve pripremljeno za turističku sezonu, a likvidnost tvrtke osigurana. Po zakonu je aktivirana uloga skupštine trgovačkog društva, pa nekima Rakova odluka nije iznenađenje. Za nadležne institucije dolazi, tvrde, kao dodatni poticaj koji ih tjera da moraju brzo reagirati u cilju spašavanja tvrtke od stečaja. Uz imenovanje vršitelja dužnosti Uprave, što je prvi zadatak, sad se očekuje i da će tri ključna ministarstva – turizma, zaštite okoliša i prometa, o čijem dogovoru sve ovisi, uz pomoć DUUDI-ja pronaći rješenje za problem na relaciji Motel Plitvice  – HAC.

 

30milijuna

kuna potražuje HAC na ime koncesijske naknade

Problem datira iz davne 1996., kad je Motelu Plitvice svojim propisima država zapriječila razvoj – u prvom redu izvlaštenjem za koje tvrtka navodno nije dobila obeštećenje, no spor je sad riješen u korist HAC-a. Pravomoćnom presudom HAC je potvrđen kao koncesionar na zemljištu na kojem se nalaze objekti Motela Plitvice, što znači da je ta tvrtka, inače bez drugih dugova ili kredita, dovedena pred zid. Nalazi se na najfrekventnijem cestovnom turističkom punktu u zemlji: više od 40.000  vozila u dnevnom prometu godišnje, a nije se mogla razvijati jer imovinsko-pravno stanje nije riješeno, a ugovor s HAC-om nijedan direktor bez presude nije htio potpisati jer bi značio oko 165.000 kuna mjesečnog troška.

Slijedi potpisivanje ugovora o korištenju cestovnog zemljišta, navodno na 25 godina, ali je pitanje hoće li to za Motel Plitvice učiniti stečajna ili  redovna uprava. Dug  HAC-u, presuđeno je, iznosi blizu 30 milijuna kuna, a presuda je temelj za prisilnu naplatu te blokadu računa, što se zasad nije dogodilo jer svi akteri ove neobične epizode nastaje pronaći spasonosno i na zakonu zasnovano rješenje. U sprječavanju stečaja tvrtke presudni okidač bila je inicijativa Sindikata turizma i ugostiteljstva Hrvatske, potvrdio nam je šef Eduard Andrić, ali i bivše Uprave, jer su alarmirali nadležne ministre. Za razliku od prethodnika, novi ministri došli su temeljem presude doista u poziciju a se riješe 'prelomiti' rješenje.  

Doznajemo da je postignuta suglasnost da  problem nije bilateralno pitanje dviju tvrtki nego širi interes RH, a pritom se tri ministra slažu da tvrtku treba spasiti. Razmatra se nekoliko opcija, od stečaja s preustrojem, u kojem bi se uz najam tražio strateški partner, do ulaska HAC-a u kapital pretvaranjem tražbine, za što navodno bivša uprava nije pokazivala interes. Kao mogućnost spominje se i da HAC svoje potraživanje na natječaju proda strateškom ulagaču.

Sve je, pak, zabilježeno na nekoliko sastanaka na kojima su bili i neki ministri, primjerice,  Oleg Butković, ili najbliži suradnici Slavena Dobrovića i  Antona Klimana.  Predstojnik DUUDI-ja Tomislav Boban navodno se zauzima za to da HAC uđe u vlasništvo temeljem potraživanja i da traži strateškog partnera koji donosi ulaganja. Zbog spašavanja tvrtke i radnih mjesta Andrić se za pomoć obratio i premjeru Tihomiru Oreškoviću. HAC u stečaju ne bi dobro prošao jer tvrtka nema imovine, tvrdi Andrić, a bilo bi žalosno da jedna državna tvrtka  u stečaj gura drugu i da se izgubi 50 radnih mjesta, a mogla bi zapošljavati 200 ljudi  te umjesto deset milijuna kuna  prihoda imati 50 milijuna. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

mafijaška posla

New Report

Close