“DIP se neprefosionalno odnosio prema promatračima Živog zida”

Autor: Agencija VLM , 29. prosinac 2014. u 10:00
Foto: Petar Glebov / Pixsell

Udruga je navela i nepravilnosti koje su zatečene na biralištima uključujući kršenje predizborne šutnje, glasovanje jedne osobe bez valjanih dokumenata…

Udruga Promatrač sudjelovala je u neovisnom promatranju prvog kruga predsjedničkih izbora nadgledajući izborni proces s prijavljena 53 volontera. Svi oni ostali su zatečeni mnogobrojnim, a nenajavljenim promjenama u proceduri vezanoj uz izborni proces za što je, ističu u priopćenju, izravno odgovorno Državno izborno povjerenstvo. 

– Po prvi puta su se tražili podaci za promatrače, i to: broj osobne (što je izravno utjecalo na manji interes građana za neovisno promatranje izbora), te grad/općina u kojem će određeni promatrača/volonter promatrati izborni proces. Tijekom samog procesa prijave promatrača, službena tablica u kojoj su stranke i udruge prijavljivale svoje promatrače, bila je više puta mijenjana u smislu da su se tražili neki novi podatci (OIB, broj osobne i mjesto promatranja) – navode iz udruge Promatrač. Iznenadile su ih i nove smjernice DIP-a u ophođenju prema izbornom materijalu, posebno prema glasačkim kutijama.

– Po prvi puta glasačke kutije zaštitile su se ljepljivom sigurnosnom naljepnicom, a ne pečatom, što smatramo da ne doprinosi transparentnosti izbornog procesa. Druga stvar koja izravno smanjuje transparentnost izbornog procesa je korištenje samo jednog biračkog popisa na biračkom mjestu. Dosadašnja praksa je bila da uvijek postoje dva popisa kako bi se mogućnost manipulacije svela na minimum (jer je transparentnije da dvoje koji se korigiraju ljudi bilježi birače koji su izašli na birališta, nego kada to čini samo jedna osoba), no na ovim izborima je bio samo jedan. Uzevši u obzir nezaštićenost glasačkih kutija, netransparentno vođenje popisa izašlih birača i otežan pristup građanima neovisnom promatranju, mogu se iskazati utemeljenje sumnje o nedostatku transparentnosti izbornog procesa. Smatramo da sve skupa ne ukazuje na transparentan izborni proces, dok očekujemo da će drugi krug biti transparentniji – smatraju u Promatraču.

Udruga je navela i nekoliko nepravilnosti koje su zatečene na biralištima uključujući kršenje predizborne šutnje, glasovanje jedne osobe bez valjanih dokumenata ( biračko mjesto br. 38.), nezaštićene i potpuno krivo označene glasačke kutije na više biračkih mjesta, neupisanost birača u popis birača te neprofesionalan odnos DIP-a prema promatračima Živog zida.

– Naime, iz Živog zida su nam javili da je DIP više puta zahtijevao različite informacije i slao im različite tablice da u njima predaju popis promatrača, što je onemogućavalo produktivan rad izbornog stožera gospodina Sinčića. Tijekom izbornog dana zabrinula nas je razina komunikacije naše udruge i DIP-a. Naime na naše službene upite i sugestije nitko iz DIP-a nije odgovorio, a jako niska razina komunikacije je trajala i tijekom cijele predizborne kampanje – kažu u Promatraču.

Brine ih i što su njihovi volonteri u manjim sredinama izrazili zabrinutost o načinu zaštite glasačkih kutija koji nije bio adekvatan, a ''sastav biračkog odbora“ im nije ulijevao sigurnost da nije bilo manipulacije izbornim materijalom.

Komentirajte prvi

New Report

Close