DIP: Duguju dva milijuna kuna. Incrementum: Oni duguju nama

Autor: Agencija VLM , 06. listopad 2012. u 12:59
Suvlasnik DIP-a Damir Fistrić (PXL)

DIP obavijestio su da više neće dozvoliti korištenje svojih pogona bez naknade.

DIP Karlovac neće dozvoliti daljnje korištenje svojih kapaciteta danih u najam bez naknade, pa to uvažite u poslovnim planovima, ako imate namjeru sklapati poslove s Incrementumom – stoji u dopisu koji je kolegama u drvnoj industriji odaslao suvlasnik DIP-a Damir Fistrić.

Kupuju vrijeme

Vrhunac je to loših odnosa dviju tvrtki. Fistrić objašnjava da je Incrementum dužan DIP-u oko dva milijuna kuna, uglavnom za najam zemljišta i pogona. Ugovor koji uređuje odnose dviju tvrtki DIP je raskinuo nakon što je Incrementum otpustio petero radnika od 60 koliko ih je preuzeo od DIP-a. Zbog navodno nezakonitih otkaza, Incrementum je kazneno prijavljen.

– Početkom 2011. godine, nakon krize poslovanja, tržište pokazuje oporavak i javljaju se potrebe za povećanjem obima proizvodnje. No, nismo mogli pronaći obrtna sredstva, pa se u dobroj vjeri s Incrementumom kao strateškim partnerom i zastupnikom švicarskog kapitala ulazi u strateško partnerstvo. Zamolili su nas zemljište i pogone dok ne podignu svoje u Poduzetničkoj zoni Ogulin, pa smo im izašli u susret. Postigli smo sporazum da preuzmu dio naših radnika i da nam dostavljaju iz pilane i dorade drvne materijale za izradu parketa, na što smo se usredotočili, ali nam ih uopće ne dostavljaju – objašnjava Fristić.

Prije devet mjeseci, nastavlja, partner je prestao plaćati najam. Identificira glavnog krivca: člana Nadzornog odbora Incrementuma Geoffreyja Glena Morgana Häberlina.

– Na osnovu ugovora s nama je privukao novac švicarskih ulagača. Obvezali su se raditi velike pogone, a isključivo rade na našima. Ne plaćaju komunalnu naknadu, nisu osigurali imovinu… Tvrde da smo im dužni, računa na sporost pravosuđa, a sve kako bi kupio vrijeme – kaže Fistrić.

Nismo mogli poslovati

Direktor PZ Ogulin Janko Lipošćak kaže da su u sporu s Incrementumom jer je upisan kao vlasnik najveće parcele u zoni, mada je nije u potpunosti isplatio, dok Häberlin tvrdi da su vratili česticu Gradu. Dodaje i to da ne namjerava prepustiti strojeve DIP-u, jer na njih Incrementum polaže pravo plodouživanja, što je upisano u zemljišnim knjigama.

– Ispunili smo sve obveze, a zbog toga što je DIP-ov račun bio blokiran, nismo mogli poslovati. Otkazali smo ugovore o radu jer do danas nismo dobili službenu narudžbu proizvoda iz DIP-a – kaže Häberlin i napominje da će sudski naplatiti potraživanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close