Dioničarima PBZ-a dividenda od 10,16 kuna po dionici

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. ožujak 2016. u 13:58
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Ta je banka danas objavila i nekonsolidirano i konsolidirano revizorsko izvješće za prošlu godinu.

Dioničarima Privredne banke Zagreb (PBZ) iz prošlogodišnje će se dobiti isplatiti dividenda od 10,16 kuna po dionici, izvijestili su iz PBZ-a u objavi o odlukama glavne skupštine održane u petak.

Na sjednici skupštine donesene su sve odluke koje su bile predložene u pozivu za glavnu skupštinu pa tako i odluka o upotrebi dobiti ostvarene u 2015. godini kojom je odlučeno o isplati dividende od 10,16 kuna po dionici. Dividenda će se isplatiti 21. travnja ove godine dioničarima PBZ-a koji su na dan 14. travnja evidentirani u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) kao imatelji redovnih dionica, objavili su iz PBZ-a.

Ta je banka danas objavila i nekonsolidirano i konsolidirano revizorsko izvješće za prošlu godinu.

"Banka je u 2015. ostvarila neto dobit od 193 milijuna kuna, što predstavlja zamjetan pad u usporedbi s prethodnom godinom, a koji je uzrokovan gubitkom od 1,3 milijarde kuna zbog konverzije kredita vezanih uz švicarski franak", navodi uz ostalo Uprava PBZ-a u objašnjenju izvješća.

Prema pozivu za glavnu skupštinu, objavljenom 19. veljače, dioničarima je predloženo da se od prošlogodišnje dobiti od 193,2 milijuna kuna za dividendu isplati 193,14 milijuna kuna, odnosno 10,16 kuna po dionici.

Preostalih oko 25 tisuća kuna dobiti iz prošle godine rasporedit će se u zadržanu dobit. Ukupna zadržana dobit PBZ-a iznosi više od 7,44 milijarde kuna, podatak je iz poziva za skupštinu dioničara.

Iz PBZ-a su u pozivu za skupštinu obrazložili kako se prijedlog o isplati dividende u iznosu od 10,16 kuna „temelji na poslovnim rezultatima ostvarenima u prethodnoj godini, sukladno dobrim rezervama likvidnosti te visokoj adekvatnosti kapitala".

Najveći dio ukupnog iznosa predviđenog za isplatu dividende, odnosno gotovo 189 milijuna kuna, bit će isplaćeno talijanskoj bankarskoj grupaciji Intesa Sanpaolo, u čijem je vlasništvu, prema trenutnim podacima, 97,47 posto dionica PBZ-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close