Dioničari tužbom traže od Ljubasa 421 kunu po dionici

Autor: Saša Paparella , 26. siječanj 2015. u 14:55
Prekršajni sud 2011. uselio se u upravnu zgradu uništene tvrtke, sada se navodno opet sele/Ž. Hladika/PIXSELL

Ni sedam godina nakon Hanfina rješenja poduzetnik Michael Ljubas nije objavio javnu ponudu za preuzimanje.

Skupina od šest dioničara zagrebačkoga Elektroprometa podnijela je Trgovačkom sudu tužbu protiv Michaela Ljubasa i s njime povezanih tvrtki, kojom traže da kontroverzni poduzetnik otkupi njihove dionice.

Podsjetimo, Ljubasu i povezanim tvrtkama (Jadran-produkt i Impuls) Hanfa je rješenjem iz ožujka 2010. naložila objavu javne ponude za preuzimanje. Obveza je nastala nakon što su u svibnju 2008. zajedničkim djelovanjem stekli više od 25 posto dionica Elektroprometa. Iako je presudom Visokog upravnog suda RH od 23. svibnja 2013. odbijena Ljubasova tužba na rješenje Hanfe, on i dalje ne želi objaviti javnu ponudu, pa su se dioničari odlučili na akciju.

"Tražimo da nam Ljubas po dionici isplati 421 kunu, odnosno cijenu po kojoj ih je stjecao", rekao nam je Zdenko Steinbauer, predsjednik Udruge dioničara Elektroprometa, koji poziva i druge dioničare da svoja prava ostvare na sudu. U međuvremenu je tvrtka uništena, a dionica potpuno obezvrijeđena, za što Steinbauer okrivljuje Ljubasa. Nezadovoljan načinom na koji pravosuđe i Državno odvjetništvo tretiraju problem Elektroprometa, Steinbauer se, s bivšim sindikalnim povjerenikom Zlatkom Šatvarom, obratio pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović, a koja je od zagrebačkog Trgovačkog suda zatražila informaciju zašto se parnični postupak vodi već pet godina. Nekoć snažna maloprodajna tvrtka s mrežom vlastitih trgovina u međuvremenu je spala na samo petero zaposlenika.

Iako je već godinama javno poznato kako se tvrtka namjerno uništava a radnici otpuštaju, u veljači 2011. tadašnji ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković potpisao je s Ljubasovom suradnicom Saidom Mavrom, članicom Uprave Elektroprometa, ugovor o najmu upravne zgrade u Sigetu, u koju je smješten prekršajni sud. Dogovorena je mjesečna najamnina od 350.000 kuna plus PDV, pa je samo lani država uplatila 4,6 milijuna kuna. Kako doznajemo, Ministarstvo pravosuđa u sklopu reorganizacije ovog će ljeta taj prekršajni sud ipak preseliti na neku drugu lokaciju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close