Dioničari Tankerkomerca u rujnu odlučuju o ulasku Dogus Hotela u vlasničku strukturu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. kolovoz 2013. u 15:17
Foto: Zeljko Mrsic/PIXSELL

Na osnovi zaprimljenog pisma namjere te tvrtke, Uprava društva je u suradnji s investitorom izradila izmijenjeni plan financijskog i operativnog restrukturiranja za postupak predstečajne nagodbe.

Uprava zadarskog Tankerkomerca sazvala je za 17. rujna glavnu skupštinu dioničara, na kojoj će predložiti dioničarima pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala radi pokrića gubitaka, a zatim i njegovo povećanje za 108,9 milijuna kuna, koje bi u cijelosti uplatila članica turske Dogan grupe, Dogan Hoteli Šibenik d.o.o.

Povrat postojećih dugova prema državi, dobavljačima, bankama i zaposlenicima, koji ukupno na dan pokretanja postupka predstečajne nagodbe iznose više od 339 milijuna kuna, nije realan jer društvo ima kontinuirani pad prihoda i očekivani negativan novčani tijek, ocjenjuje Uprava u pozivu.

Dokapitalizacijom od strane strateškog partnera, uz otpis dijela dugova prema državnim institucijama, reprogramom i otpisom dijela dospjelih obveza prema bankama i financijskim institucijama, a sve prema predloženom planu financijskog i operativnog restrukturiranja u okviru procesa predstečajne nagodbe, stvorili bi se preduvjeti nastavka poslovanja i njegov budući razvoj, navode u Upravi.

Tijekom postupka izbora strateškog investitora, a i kroz postupak predstečajne nagodbe, Uprava i Nadzorni odbor odabrali su za partnera Dogus Hotele Šibenik d.o.o., članicu turske Dogus Grupe.

Na osnovi zaprimljenog pisma namjere te tvrtke, Uprava društva je u suradnji s investitorom izradila izmijenjeni plan financijskog i operativnog restrukturiranja za postupak predstečajne nagodbe.

Okosnica financijske konsolidacije društva je dokapitalizacija u visini od 108,9 milijuna kuna i osiguranje novih međukompanijskih izvora financiranja do ukupnog iznosa od 75 milijuna. Pritom strateški investitor očekuje i preuzimanje vlasničke i upravljačke kontrole nad društvom, navode iz Tankerkomerca.

Slijedom toga, Uprava i Nadzorni odbor predlažu glavnoj skupštini donošenje odluke o smanjenju temeljnog kapitala.

Kako je gubitak Tankerkomerca na kraju 2012. godine iznosio 146,32 milijuna kuna, dioničarima se prvo predlaže da se za pokriće dijela gubitaka iskoristi zadržana dobit u iznosu od 23,14 milijuna kuna, kao i rezerve u visini od 9,48 milijuna kuna.

Potom se predlaže da se temeljni kapital smanji za 60,5 milijuna kuna radi pokrivanja preostalog gubitka od 113,7 milijuna kuna. Ostatak od 53,2 milijuna kuna pokrio bi se iz očekivane dobiti sljedećih godina.

Smanjenje temeljnog kapitala provelo bi se smanjenjem nominalnog iznosa dionica sa 1.880 na 110 kuna, tako da se temeljni kapital smanji sa 64,26 milijuna kuna, za 60,5 milijuna, na 3,76 milijuna, predlaže Uprava.

Potom, po prijedlogu Uprave i Nadzornog odbora, temeljni kapital bi se povećao za 108,9 milijuna kuna na 112,66 milijuna, izdavanjem 990.000 redovnih dionica, koje glase na ime, nominalne vrijednosti 110 kuna, pri čemu se pravo prvenstva na upis novih dionica isključuje ostalim dioničarima.

Naime, predlaže se da se temeljni kapital poveća uplatom u novcu od strane Dogus Hoteli Šibenik. Cijena upisa novih dionica bila bi jednaka nominalnoj vrijednosti dionica, tj. 110 kuna, koju Uprava smatra prihvatljivom.

Zaključno, Uprava Društva navodi da će time biti osigurani preduvjeti uspješne financijske konsolidacije i nastavak poslovanja Tankerkomerca.

Komentirajte prvi

New Report

Close