Dioničari potvrdili prodaju TDR-a, za dva tjedna isplata 164 mil. kn dividende

Autor: Ana Blašković , 14. srpanj 2015. u 22:00
Ante Vlahović, najveći dioničar i predsjednik Uprave Adrisa, najavio je i mogućnost isplate izvanredne dividende/Davor Puklavec/PIXSELL

S pristankom Adrisovih dioničara u džepu BAT-u sad slijedi prijava koncentracije AZTN-u.

Dioničari Adrisa dali su u utorak zeleno svjetlo Upravi na čelu s Antom Vlahušićem za prodaju Tvornice duhana Rovinj (TDR) globalnom divu British American Tobaccou.

S pristankom Adrisovih dioničara u džepu BAT-u slijedi prijava koncentracije Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), a završetak transakcije vrijedne 550 milijuna eura očekuje se tek nakon  njezina pozitivnog mišljenja. Na stol regulatora još nije stigla službena prijava, no ona se očekuje ubrzo jer je BAT čekao skupštinsku potvrdu. Prema propisima, kupac je dužan prijaviti koncentraciju ako godišnji prihod svakog od sudionika transakcije u Hrvatskoj premašuje 100 milijuna kuna, a zajednički prihodi na svjetskom tržištu milijardu kuna.

 

550milijuna

eura dobit će dioničari Adrisa za prodaju duhanskog biznisa

Podsjetimo, Adris je početkom lipnja potpisao ugovor o prodaji TDR-a, iNovina, Oprese i udjela u Tisku pod uvjetom da BAT zadrži proizvodnju i zaposlene u Kanfanaru idućih pet godina. Na skupštini je Vlahović najavio da će novcem od prodaje financirati daljnja ulaganja Adrisa, i to više od četiri milijarde kuna do 2017. godine. Bit će to 1,4 milijarde kuna u turizmu u najvišem segmentu ponude, čime se završava desetogodišnji investicijski ciklus, nakon kojeg će oko 95 posto hotela imati četiri i pet zvjezdica.

Poseban fokus je na Croatia osiguranju, čije se poslovanje "čisti" i revitalizira, a potom slijedi snažan iskorak u regiju. Dioničari su se složili da se 675 milijuna kuna neto dobiti iz 2014. spremi u rezerve. Iz zadržane dobiti isplatit će se 164 milijuna kuna dividende, odnosno 10 kuna po dionici krajem srpnja, a Vlahović je najavio i "mogućnost isplate izvanredne dividende". 

Komentirajte prvi

New Report

Close