Dioki u stečaju, radnici na burzi, Ježić razvlašten

Autor: Suzana Varošanec , 27. studeni 2013. u 22:00
Svi pokušaji Uprave Diokija da vjerovnici pristanu na bilo koji plan restrukturanja završili su neuspjehom. Stečaj je zato logičan slijed/ Dalibor Urukalović/PIXSELL

Prema svemu sudeći, za radnike Dine, Diokijeve tvrtke kćeri, zavod za zapošljavanje predstavlja spasonosno rješenje.

Odlukom sutkinje Vesne Malenice sa Trgovačkog suda u Zagrebu jučer je potpuno očekivano nakon propalog predstečaja pokrenut stečajni postupak nad Diokijem u kojem je, inače, već dvije godine obustavljena proizvodnja.

Svi pokušaji Uprave Diokija, ali i bivšeg većinskog vlasnika, riječkog poduzetnika Roberta Ježića da vjerovnici pristanu na bilo koji plan restrukturanja te petrokemijske kompanije, uključujući i one tijekom predstečajnog postupka, završili su neuspjehom. Stečaj je zato logičan slijed, no pokazuje se i da je postao poželjni razvoj događaja, kako za radnike Diokija, tako i za one koji vode i nadziru tvrtku. Naime, povodom otvaranja stečaja, što znači uključivanja suda te jučerašnjeg imenovanja stečajne upraviteljice Marije Vujčić-Turkulin, iz Diokija su se mogle čuti samo pohvalne riječi. Dio odobravanja, kako smo čuli, ide na račun samog suda koji je, kako nam navode, ekspresno otvorio stečaj Diokija, a dio na račun same stečajne upraviteljice.

 

14mjesečnih

plaća navodno potražuju radnici Dina Petrokemije

"Stečajna upraviteljica je ovdje poželjna osoba", kazao nam je jedan visokopozicionirani izvor iz Diokija. Naši izvori navode da su radnici Diokija, kao i njegova Uprava na čelu s predsjednikom Leom Dolezilom spremni za dolazak stečajne upraviteljice što znači da svi očekuju njene konkretne poteze. U prvom redu otkaze ugovora o radu koje će podijeliti.  "Čim je u predstečajnom postupku propao izmijenjeni plan restruktiranja Diokija dane su jasne upute radnicima da slijedi stečaj s kojim počinje teći svim zaposlenicima otkazni rok u trajanju od 30 dana", kazao je upućeni izvor. No, dodao je i da postoji dio radnika kojima je već počeo teći otkazni rok što bi po nekim tumačenjima moglo značiti da bi dio radnika Diokija na taj način mogao prije završiti na burzi gdje će moći ostvariti svoja prava. To je nemoguće, navode drugi, objašnjavajući da se otvaranjem stečaja prekidaju otkazni rokovi što bi značilo da će svi radnici Diokija po tom pitanju imati isti režim.

Burza je čini se i sve spasonosnije rješenje za radnike Dina Petromije koja je kao Diokijeva tvrtka kćer u cijelosti u njegovom vlasništvu. Naime, 300-njak Dininih radnika, unatoč predstečajnoj nagodbi koja je sklopljena na riječkom Trgovačkom sudu mjesecima ne prima plaću. Upućeni tvrde da je Dina danas svojim radnicima duguje 14 plaća, a da predstečajni zakon nema rješenje za nastalu situaciju. Ne postoji,. kažu, rok u kojem Visoki trgovački sud mora riješiti žalbu jednog Dininog vjerovnika, pa su tvrde Dinini sindikalci "tamošnji radnici u gorem položaju u predstečaju nego Diokijevi sad u stečaju".

Prema našim izvorima, sudsko ročište je trajalo nešto manje od dva sata, a Dolezil se navodno očitovao o prilikama koje vladaju u Dokiju, posebice pojašnjavajući kako je tvrtka i dospijela u dugove.  Do njega nismo uspjeli doći, no kako bilo, rješenje kojim je stečaj otvoren jučer točno u podne objavljeno je na oglasnoj ploči suda. Vjerovnici su u skladu sa Stečajnim zakonom pozvani da prijave svoje tražbine što bi trebalo značiti da tražbine koje je utvrdila Fina neće biti dostatne za stečajni postupak. Na informaciju o stečaju Diokija brzopotezno je odreagirala Zagrebačka burza. Svojom je odlukom blokirala trgovanje tom dionicom, pa je posljednja transankcija prije otvaranja stečaja obavljena po cijeni od 11,20 kuna, i to nešto poslije 14 sati (u 14 sati i 15 minuta nastupila je obustava).

Sa otvaranjem stečaja Diokija zatvara se Ježićevo poglavlje, dok raspolaganje njegovom imovinom, što uključuje i tvrtku kćer Dina-Petrokemiju koja postaje stečajna masa, prelazi u ruke vjerovnika sukladno njihovim tražbinama. To znači da će sve operativno voditi upraviteljica  dok kontrolom suda, no kako će se vjerovnici namiriti, oni će odlučiti sami. Otvaranje stečaja petrokemjske kompanije s velikim dugovima bilo je samo pitanje dana nakon što je neuspješno završio predstečajni postupak Diokija. 

Komentari (7)
Pogledajte sve

Ovo je sve režirano da bi se vrijednog Diokija što jeftinije domogla ona rusko-američka kompanija sa preko 300 milijardi dolara kapitala.
Ne dajte se pokoloebati.

Vaš Sava


Sta cemo sa kolegom Savom?

On na toj temi navlaci vec 6 godina od kada je dionica bila 550 kuna.


haha ti si legenda frenkie ,lud ko kupus


Sta cemo sa kolegom Savom?
On na toj temi navlaci vec 6 godina od kada je dionica bila 550 kuna.

Lako je za Savu.On je na temi DIOKi stekao uvjete za prijevremenu mirovinu.

Kad će Ježić vratiti 5 mil eura navodnog mita ?

New Report

Close