Dioki je od danas sigurnosni problem, radnici neće više čuvati pogone

Autor: Marija Brnić , 19. lipanj 2012. u 22:00
PXL

Ni spašavanje preko banaka i državnih vjerovnika, ni novi ulagač nisu se pokazali rješenjima za petrokemijsku industriju Dioki, priznali su jučer u Banskim dvorima.

“Vlada je kao manjinski vjerovnik u Diokiju nastojala okupiti sve vjerovnike i pretvoriti sva potraživanja u vlasničke udjele. No, na žalost, taj pokušaj nije uspio, a i traženje strateških partnera koji bi sa svježim kapitalom ušli u Dioki i pokrenuli proizvodnju koči njihova zabrinutost zbog prikrivenih rizika u Diokiju”, izjavila je zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal nakon sastanaka s predstavnicima radnika Diokija koji su jučer prosvjedovali ispred zgrade Vlade. “Neki razgovori još se vode, a rezultati tih razgovora, odnosno eventualnu promjenu njihovih stavova, možemo očekivati u nadolazećim danima”, dodala je zamjenica ministra gospodarstva, podsjećajući kako je Dioki, prema posljednjim podacima, opterećen s gubicima na razini 1,6 milijardi kuna, a potencijalni kupci strahuju od dodatne izloženosti Diokija koja golim okom nije vidljiva. Budući da svaki nastavak proizvodnje, prema njezinim riječima, u startu traži i 30 milijuna eura, razumljiv joj je zazor od mogućih dodatnih opterećenja.

O stečaju kao logičnom daljnjem koraku u rješavanju slučaja Dioki otvoreno se još ne govori. No, pitanje zaostalih plaća i otpremnina za radnike pokušat će se, kako je rekla T. Obradović Mazal, riješiti procjenom operativnoga dijela imovine, koji je neopterećen i za koji bi moglo biti interesa za kupnju. Prodajom te imovine, kao što je već bio slučaj s kolosijekom na zagrebačkom postrojenju, osigurala bi se sredstva za isplatu obveza prema radnicima. Nezadovoljni ishodom razgovora u Vladi, radnici najavljuju da će već danas napustiti pogone koje mjesecima čuvaju. Dođe li do toga, T. Obradović Mazal kaže da će zbog sigurnosti to prerasti u kriznu situaciju, što znači i da država mora u suradnji s lokalnom zajednicom osigurati te pogone kako ne bi došlo do curenja i isparavanja opsanih kemikalija.

Komentirajte prvi

New Report

Close