Dio pravosuđa i financija 2015. Pejnović će preseliti u Vjesnik

Autor: Marija Brnić , 23. listopad 2014. u 22:01
Foto: Žarko Bašić/PD/PIXSELL

Prodajom oko 1000 stanova DUUDI dogodine planira ubrati oko 25 milijuna eura.

Nekoć glavni prihod od državne imovine, zarada od prodaje i dobiti poduzeća, počinju sustizati prihodi od nekretnina.

Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) u Planu upravljanja imovinom za 2015. očekuje da će ukupno 3,4 milijarde kuna ubrati od imovine, a od toga se više od 1,06 milijardi odnosi na prihode od nekretnina. Planira se prodaja oko tisuću stanova u vlasništvu države koje je država dala u najam, a za koje je Vlada posebnom odlukom pokrenula proces prodaje. Do kraja lipnja stiglo je oko 2500 zahtjeva za kupnju, a DUUDI procjenjuje da će tim transakcijama zaraditi oko 25 milijuna eura.

No, detaljnije se o ostalim planiranim prihodima od prodaje ili najma ne govori. DUUDI je znatan dio tog dijela portfelja ljetos prenio na tvrtku Državne nekretnine. Ona upravlja s ukupno 4668 nekretnina (1146 poslovnih prostora, 3506 stanova, po osam rezidencijalnih i objekata koje koriste diplomatska predstavništva). Komercijalizacija tih nekretnina već je počela davanjem stanova u najam. Značajniji se iznosi, prema Planu upravljanja, državi počinju slijevati i nakon opomena za neplaćanje korištenja državnih nekretnina.

Od 1146 poslovnih prostora tek za 51 je utvrđen valjan ugovor o zakupu. DUUDI-jeva tvrtka pokrenula je tužbe za dug i iseljenje, što, tvrde, počinje davati rezultate. Za 2015. DUUDI najavljuje još intenzivnije praćenje naplate potraživanja za najam, a u suradnji s DORH-om i Ministarstvom financija još više akcija predviđa se za iseljenje problematičnih zakupaca i korisnika u podzakupu. Rizgorozniji odnos najavljen je i za građane koji nemaju ugovore o najmu stanova, a od 3500 stanova u toj skupini ih je oko 10 posto.

Dostavit će im se u 2015. uplatnice za podmirenje duga unatrag pet godina. Državna bi blagajna trebala profitirati i objedinjavanjem poslovnih prostora kojima će se koristiti državna uprava, posebice ako se preseljava iz privatnih prostora. Takav je slučaj s Vjesnikovim neboderom u Zagrebu te jednom zgradom u Veslačkoj, koje je država stekla u predstečajnom postupku. Ondje će se, najavljuje predstojnik DUUDI-ja Mladen Pejnović, dogodine preseliti dio ministarstava financija i pravosuđa te Hamag-Bricro i Fond za oduzetu imovinu. Samo selidbom Ministarstva financija godišnje bi se uštedjelo oko 1,5 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close