Dio pravnika nezadovoljan ekspresnim izvlaštenjima

Autor: Saša Paparella , 05. ožujak 2017. u 22:00
Ministar Šprlje brani ubrzano oduzimanje/Patrik Macek/PIXSELL

Novi zakon uvodi institut privremenog rješenja o izvlaštenju, kojim strateški investitor odmah stječe pravo vlasništva nad željenom nekretninom.

Vlada RH prihvatila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvlaštenju i određivanju naknade (ZION), a po kojem će RH i pojedini gradovi ubuduće moći lakše oduzimati privatne nekretnine, ako su nužne za dovršetak strateških investicija.

Uvodi se institut privremenog rješenja o izvlaštenju, kojim novi korisnik odmah stječe pravo vlasništva nekretnine. Vlada ili grad moći će ući u posjed i u slučajevima kad vlasnik ne želi prodati svoju nekretninu, ili je nezadovoljan ponuđenom cijenom. "Građanin će dobiti svoj novac, a ako je nezadovoljan neka ide u postupak", rekao je ministar pravosuđa Ante Šprlje gostujući u studiju 24 sata.

"Nezadovoljstvo stranke neće spriječiti državu da joj oduzme nekretninu neophodnu za projekt koji će otvoriti 1000 radnih mjesta", branio je ministar novi zakon.

Dio struke ne dijeli ministrovo zadovoljstvo. Docent Frano Staničić s Pravnog fakulteta u Zagrebu, član Radne skupine za izradu spomenutog zakonskog prijedloga, kaže- "novi ZION je lošije rješenje od starog Zakona o izvlaštenju. Procesni položaj vlasnika nekretnine prema novom je uređenju bitno lošiji. Na žalost, moji napori da se drugačije urede ona rješenja koja sam argumentirano kritizirao nisu urodila plodom", kaže docent Staničić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close