Dinko Cvitan: Neću vladati u maniri Atile i smjenjivati sve živo i neživo

Autor: Agencija VLM , 23. travanj 2014. u 14:48
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon što je prisegnuo da će se u svom radu držati Ustava i zakona te čuvati suverenitet i neovisnost RH, Cvitan je rekao da je preuzimanjem dužnosti preuzeo i odgovornost da DORH postigne još bolje rezultate nego dosad.

Novi glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan položio je danas prisegu ispred predsjednika Sabora Josipa Leke i time preuzeo dužnost glavnog državnog odvjetnika u mandatu koji će trajati četiri godine.

Nakon što je prisegnuo da će se u svom radu držati Ustava i zakona te čuvati suverenitet i neovisnost RH, Cvitan je rekao da je preuzimanjem dužnosti preuzeo i odgovornost da DORH postigne još bolje rezultate nego dosad. A da bi DORH postigao bolje rezultate, Cvitan je rekao da je potrebna suradnja i svih ostalih institucija države. Rekao je da će mu prioritet biti suzbijanje korupcije na lokalnoj razini.

Borba protiv kriminala

Predsjednik Sabora Josip Leko pohvalio je Dinka Cvitana za sve dobro što je učinio u vrijeme dok je obavljao dužnost ravnatelja Uskoka. Svečanosti prisege novog glavnog državnog odvjetnika prisustvovali su u predsjednici Ustavnog i Vrhovnog suda Jasna Omejec i Branko Hrvatin, ministri unutarnjih poslova i pravosuđa Ranko Ostojić i Orsat Miljenić, dosadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić te potpredsjednici Sabora.

Nakon prisege novinari su Cvitana pitali što će mu biti ključno na početku mandata budući da je obećao beskrupuloznu borbu protiv svih vrsta kriminala.

– U DORH-u i Uskoku radimo na velikom broju predmeta vezanih uz korupciju na lokalnoj razini. Naravno, ne mogu vam reći na čemu točno radimo, ali mogu reći da predmete radimo bez obzira na to o kome se radi i kojoj stranci netko pripada – kazao je novi državni odvjetnik. Dinko Cvitan kaže da nisu točne sve one špekulacije prema kojima je Mladen Bajić krenuo u osvetnički pohod i podignuo optužnice protiv visoko pozicioniranih SDP-ovaca zato što nije dobio još jedan mandat na čelu DORH-a.

– To jednostavno nije točno. Prije svega, riječ je o predmetima koji su u nadležnosti Uskoka – rekao je Cvitan i ustvrdio da je Mladen Bajić kao glavni državni odvjetnik samo jednom u dvanaest godina iskoristio svoju mogućnost da uputi izravnu naredbu kako postupiti u nekom predmetu. To je učinio, kaže Cvitan, samo kada je tražio da se jedno kazneno djelo ne klasificira kao teža tjelesna ozljeda, već kao pokušaj ubojstva.

Kadrovske promjene

Novi glavni državni odvjetnik kaže da će vrlo brzo obići sva državna i općinska odvjetništva te razgovarati o uspjesima, a nakon čega će zasigurno biti kadrovskih promjena. Kaže da će od svih tražiti da preuzmu odgovornost, a tko na to nije spreman, neće moći dalje raditi taj posao. Napomenuo je i da neće vladati u maniri Atile i kako neće posmjenjivati sve živo i neživo. Komentirao je kritike da se u DORH-u predmeti izvlače protiv nekih osoba nakon što one siđu s vlasti.

– To se ne može ponoviti jer se to nije niti prije događalo. Jedno je nešto znati, a drugo je prikupiti dokaze i na sudu pred sucima nešto dokazati – pojasnio je. Cvitan je napomenuo kako imaju velike probleme u velikim istragama kada treba pribaviti podatke o tijeku novca, a da su ti problemi posebno izraženi u državama članicama EU-a.

– Naravno da dio javnosti pita gdje je novac. Mi činimo sve da dođemo do traga novca i, suprotno uvriježenom mišljenju da veliki novac ostavlja velike tragove, istina je potpuno drukčija. Veliki novac ne ostavlja nikakve tragove. Pitali smo ga što je mislio kada je rekao da je DORH-u i Uskoku potreban pomoć svih, a ne samo sudskih institucija u državi. Cvitan je rekao da se to prvenstveno odnosi na edukaciju mladih tužitelja zato što su danas kaznena djela mnogo složenija nego što su to bila u vrijeme kada je on počinjao svoju karijeru.

– Tada su najveća kaznena djela bila pronevjere sindikalnih jaja ili šumske krađe. Danas su stvari puno složenije – zaključio je novi glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Opa! Šarmer koji je još i pametan……nama ženama , je to o.k.
A sad ćemo dalje vidjeti, koliko poznaje svoj posao……..

New Report

Close