Diktate će računalo pretvarati u tekst, vremenske uštede 30%

Autor: Suzana Varošanec , 19. prosinac 2018. u 07:58
Glavni državni odvjetnik Dražen Jelinić i predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, glavni korisnici/T.M./PIX

Predviđa se širenje e-spisa na općinske sudove, digitalizacija gruntovnica i centralni arhiv u Gospiću.

Posao zapisničara nitko neće izgubiti, ali diktiranje u zapisnik ipak je – ad acta. Cijeli sustav pravosuđa, naime, pred ulaskom je u ključnu fazu tehnološke modernizacije, pri čemu važnu ulogu dobiva optimalizacija rada pojedinca, i to kroz korištenje računalnog programa za pretvaranje glasa u tekst u realnom vremenu.

Profesionalni uređaj za diktiranje tako ulazi u pravo (već je jako prisutan u medicini), a namijenjen je sucima i državnim odvjetnicima te namještenicima. zapisničarke će kontrolirati ispravnost unosa, no to im izgleda neće biti teško jer je preciznost transkripcije 98%. Prema prvim komentarima sudaca, ovo je 'revolucija u radu'. Osmislila ga je tvrtka Newton Technologies Adria kao dio grupacije čije je sjedište u Pragu.

S 500 zaposlenika te s rješenjima za prepoznavanje govora na većini slavenskih jezika, smatraju se liderom u razvoju i implementaciji najnovijih tehnologija u navedenoj tržišnoj niši. Novi program donijet će značajne uštede u vremenu i brži rad pravosuđa, uvjeren je i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. No, na jučerašnjoj prezentaciji pokretanja novog projekta Ministarstva pravosuđa pod nazivom "Unaprjeđenje i modernizacija pravosudnog sustava u RH" istaknuo je i da je to tek jedna od četiri komponente.

Od projektnih aktivnosti između ostalog predviđa se i širenje e-spisa na općinske sudove za što su nužne izmjene Zakona o parničnom postupku, ali i finiširanje posla na planu digitalnih gruntovnica (od 107 zk-a odjela digitaliziranih je 35), dok će u Gospiću bio smješten centralni arhiv.    Projekt je vrijedan 91 milijun kuna – 85% financira se iz Europskog socijalnog fonda, a supotpisnik ugovora za njegovu provedbu je Hrvatski zavod za zapošljavanje. Ministarstvo rada i mirovinskog sustava upravljačko je tijelo, a Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova koordinacijsko tijelo.

Predstavnici ovih institucija – državni tajnik u MRRFEU Velimir Žunac, pomoćnik ministra u MRMS Luka Rajčić i pomoćnica ravnatelja HZZ-a Ruža Hrga redom su stoga izrazili želju u uspjeh projekta. Dosad je 50 milijuna potrošeno na modernizaciju pravosuđa te je tako nabavljeno 800 uređaja.

Kako su raspoređeni po pravosudnim institucijama diljem zemlje, s obzirom na 1700 sudaca i 600 državnih odvjetnika, to bi značilo da jedan uređaj dolazi na 4 pravosudna dužnosnika. O njima u biti puno toga ovisi. Nakon edukacije koja je trajala tri mjeseca kreće faza personalizacije usluge radi pomoći svakom korisniku kako se proces rada može ubrzati, naglasio je izvršni direktor Newton Technologiesa Marko Poljak. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

vidi se odmah tko je diktator 🙂

New Report

Close