Dijani Čuljak mjesec dana istražnog zatvora zbog utjecaja na svjedoke

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. ožujak 2013. u 15:07
Photo: Daniel Kasap/PIXSELL

Bivšoj HTV-ovoj urednici Dijani Čuljak određeno je mjesec dana istražnog zatvora kako ne bi utjecala na svjedoke u istrazi Core Media i ponovila kazneno djelo sprječavanja dokazivanja zbog kojega je sinoć uhićena.

Bivšoj HTV-ovoj urednici Dijani Čuljak određeno je mjesec dana istražnog zatvora kako ne bi utjecala na svjedoke u istrazi Core Media i ponovila kazneno djelo sprječavanja dokazivanja zbog kojega je sinoć uhićena.

Njezin odvjetnik Gordan Preglej potvrdio je da se Dijanu Čuljak u aferi Core Media sumnjiči i za zlouporabu položaja i ovlasti. Ona je posljednja na koju se ta istraga proširila nakon što je tužiteljstvo prošle godine počelo istraživati njenog bivšeg supruga Vladimira Šelebaja i još četiri osobe zbog sumnje da su iz tvrtki Core Media i Media Spot izvukli više od 16 milijuna kuna te da su izbjegli plaćanje 3,1 milijuna kuna PDV-a.

Istražni zatvor na ročištu zatvorenom za javnost odredila joj je sutkinja Vera Polak Presečki koja ju je ispitala nakon što je Dijana Čuljak svoju obranu jutros iznijela tužiteljima zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva.

Sa suda na Zrinjevcu bivša je televizijska zvijezda odvezena u zatvor u Remetincu, a njezin je odvjetnik najavio žalbu na odluku o određivanju jednomjesečnog istražnog zatvora.

"Smatram da su razlozi za određivanje istražnog zatvora potpuno neprihvatljivi", kazao je Preglej, dodajući da zbog tajnosti istrage ne može detaljnije govoriti o pojedinostima slučaja ili obrani koju je njegova branjenica ranije iznijela istražiteljima.

No, neslužbeno se doznaje da je Dijana Čuljak uhićena, a potom i zatvorena jer je nakon što je postala predmet istrage u slučaju Core Media od dvoje svjedoka tražila da promijene iskaze koji su za nju bili nepovoljni.

Svjedoci na koje je navodno proteklih tjedana utjecala bili su bivši direktor Core Medie Goran Šarić, blizak prijatelj njezina bivšeg supruga te novinar Ivica Štorić. Razgovore u kojima ih je nagovarala da promijene iskaze policija je tajno snimila i uhitila Dijanu Čuljak.

U slučaju Core Media tužiteljstvo je u studenom prošle godine podiglo optužnicu protiv Šelebaja i njegovih poslovnih suradnika Tončeka Mandića, Igora Šumakovića, Vlade Bučana i Marija Cikača, no iznenada ju je i povuklo početkom veljače, uoči sjednice vijeća na zagrebačkom Županijskom sudu koje je trebalo odlučiti o njezinoj osnovanosti.

Prvoosumnjičeni Šelebaj je u istrazi, ali i na suđenju Svilanu, optuženom za primanje više od 260 tisuća eura mita od Šelebaja, posvjedočio da je Core Media osnovana isključivo na inicijativu Dijane Čuljak, da je ona imala polovicu učešća u tvrtki i da su dijelili zaradu. Ona je, pak, porekla da je s bivšim suprugom sklopila tajni ugovor kojim se trebao prikriti njezin sukob interesa, budući da je u to vrijeme radila na HTV-u, a Core Media je radila emisije za konkurentsku televiziju.

"Ugovor o društvu nikada nisam vidjela, niti ga svjesno potpisala. Ako sam nešto potpisala, onda je to bilo nesvjesno", rekla je Čuljak svjedočeći na suđenju Svilanu, optuženom da je od Šelebaja primao mito kako bi se na Novoj TV plasirale emisije iz produkcije Core Medije.

U medijima su, u međuvremenu, objavljeni njezini sms kontakti iz kojih se može zaključiti da je bila upoznata s poslovima Core Medije, kao i da je određivala honorare za suradnike Core Medie.

Za sprječavanje dokazivanja Kaznenim je zakonom predviđeno od jedne do osam godina zatvora.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close