Dignuo je ulaganja u Istru, može li preporoditi hrvatski turizam?

Autor: Marija Brnić , 12. ožujak 2013. u 22:01
Lorencin je radio u TZ-u Istarske županije, a turizmom se bavio i kao poduzetnik/PXL

Kao zamjenik ministra gospodarstva bio je fokusiran na izradu zakona o strateškim investicijskim projektima.

Darko Lorencin kao kandidat za nasljednika Veljka Ostojića na čelu Ministarstva turizma čini se da je idealno rješenje koje pomiruje koalicijske trzavice. Udovoljava, naime, i zahtjevu SDP-a da novi ministar u Vladi mora biti iz IDS-a, a i IDS-ov da to mora biti osoba sa stručnim backgroundom.

Lorencin dolazi s pozicije pomoćnika ministra gospodarstva, a  zadužen je za trenutno najvažniji sektor – investicija, a iza sebe ima tih i kontinuiran uspon i na stručnom i na političkom planu. Najzanimljivije je da u istarskim poslovnim krugovima ocjenjuju njegov ulazak u Vladu u svakom smislu pozitivnim, a njega kao pravog nasljednika Ostojića. "Lorencin je Ostojićeva škola, za njega se može reći da je pravi Ostojićev đak", kaže nam dobar poznavatelj prilika u Istri. Dodaje kako je Lorencin u cijelosti stasao kroz IDS, najprije kroz stranačku mladež, školujući se i postupno uzdižući u stranačkoj strukturi.

Iskazao se u IDA-i 
Diplomirao je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, smjer međunarodne razmjene, a u brojnim dodatnim studijskim usavršavanjima prošao je i marketing za menadžere u turizmu u Poslovnoj školi u Bledu. Ono po čemu je u široj javnosti prepoznatljiv angažman je u Istarskoj razvojnoj agenciji IDA, u kojoj je bio ključni čovjek od 2000. godine. Na krilima rezultata u privlačenju investicija u Istri, dobio je i povjerenje za angažman u Ministarstvu gospodarstva u mandatu bivšeg potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, a u tom je vremenu najveći njegov uspjeh bio priprema i osnivanje Agencije za investicije i konkurentnost. U međuvremenu je Agencija zaživjela, a Lorencin je fokus u radu usmjerio na izradu zakona o strateškim investicijskim projektima, prijedloga koji je izazvao burne reakcije političke scene i javnosti, a koji bi se uskoro trebao naći u hitnoj proceduri usvajanja.Osim političke putanje, Lorencin ima i poduzetničkih pokušaja iza sebe. Tako  u svojoj karijeri bilježi da je bio suosnivač i suvlasnik pulskog Infantinfo – Radio Maestrala, a za novu ministarsku dužnost valja spomenuti i da Lorencin iza sebe ima i rad na razvoju novih turističkih proizvoda, na čemu je bio angažiran od 1997. do polovice 2000. u Turističkoj zajednici Istarske županije. 

Tvrtka Lorencin d.o.o.
Sa suprugom je prije pet godina pokrenuo tvrtku Lorencin d.o.o. registriranu za poljoprivredu, trgovinu, turizam i kao turističku agenciju, koja po dostupnim podacima solidno posluje, doduše s malim prihodima (2011. su iznosili 254,5 tisuće kuna). Lorencinov ulazak u Vladu trebao bi konačno smiriti napetosti u vladajućoj koaliciji, a ujedno i osigurati nastavak posla u turizmu kojeg je započeo Veljko Ostojić. O Lorencinovom preuzimanju Ministarstva turizma očitovat će se danas nakon sjednice Vlade i premijer Zoran Milanović, a potvrdu bi vrlo brzo trebao dati i Hrvatski sabor.

Ministarstvo gospodarstva u stalnim mijenama

Kadrovska promenada 

Najnoviji transfer u Milanovićevoj Vladi neugodan je udarac ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku koji, nakon nedavnog odlaska zamjenice Tamare Mazal Obradović, sada ostaje i bez svoje desne ruke nadležne za investicije, sektora kojem Vrdoljak iskazuje najveću pozornost. Tko bi trebao naslijediti Lorencina u Ministarstvu gospodarstva, nije još poznato. Vrdoljak ne skriva da je Lorencinov odlazak u drugo ministarstvo za njega iznenadan događaj, na koji nije računao, te poručuje kako traži najbolje rješenje za tu poziciju u Ministarstvu. Prije pola godine Ministarstvo gospodarstva napustio je i pomoćnik Miki Huljić, pa to Ministarstvo karakterizira kadrovska nestabilnost..

Imovinska kartica u fokusu

Kreditom gradio kuću, unio je u tvrtku

I prije imenovanja Lorencinova imovinska kartica izaziva pozornost medija. U njoj navodi da je darovnim ugovorom postao vlasnik kuće od 90 kvadrata u Medulinu i nema drugih nekretnina, ali ima tri stambena kredita. Iz Vlade su pojasnili da je Lorencin 2004. uzeo kredit u švicarcima za gradnju kuće u Grožnjanu, koju je u međuvremenu unio u temeljni kapital svoje tvrtke. Taj je kredit 2010. zatvorio s nova dva u eurima u Hypo banci, a kreditom OTP-a financira gradnju bazena kraj te kuće.

Komentari (9)
Pogledajte sve

Oprostite molim, što konkretnoga je donijelo dosada ijedno njegovo “zalaganje”? Brojke ne lažu , za razliku od falsificiranih CV-a. On nema iskustva nigdje, nit dana provedenog na poslu za koji bi bio materijalno i moralno odgovoran ikome. I to je lik koji će donijeti nove ideje ili napraviti išta? Naši “galebovi” su veći promotori našeg turizma od njega, i to badave. A što se tiče tih “ulaganja” molim da ih nabrojite, a ne prepisujete iz njegovog friziranog CV-a pošto ja neznam niti za jedno. Osim ako se pljačka&pretvorba Brijuna može nazivati ulaganjem..

Možda sam se krivo ponadao. Na drugim mjestima sam pročitao da je sposoban i da je poduzetan.

to je zato što mediji spinaju za stranke, ta moraju “odraditi” beneficiju od 5% pdv-a.

doista se čovjek lako može prevariti kad se čitaju lažljivi naslovi, nadnaslovi i podnaslovi a da se ne zna da su to laži. no dovoljno je potražiti konkretne podatke, i odmah se vidi da su to dimni zastori.

pa jesi li ti uopće pročitao/la članak? tip je cijeli život proveo u partijskim organizacijama i na mjestima fundiranim od istih, i to skakućući iz fotelje u fotelju. o kakvom ti realnom sektoru pričaš? to je sektor REALsocijalizma.

Možda sam se krivo ponadao. Na drugim mjestima sam pročitao da je sposoban i da je poduzetan.

nemam ništa protiv dotičnog gospodina dapače konačno netko iz najturističkije regije, ali zar se tako dijele ministarske fotelje?

New Report

Close