Digli cijene da nadoknade minus, farmeri zovu Vladu

Autor: Božica Babić , 06. svibanj 2013. u 22:01
Zbog nižeg otkupa i aflatoksina proizvođači mijenjaju računicu

Otkup mlijeka manji oko 20 posto, uvoz veći gotovo 50 posto, a maloprodajne cijene rastu.

Sramota! Tom riječju farmeri ocjenjuju odluku mljekarske industrije da od 15. svibnja maloprodajne cijene poveća između 10 i 25 posto, kaže dopredsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Nedjeljko Babić. Lani je, podsjeća, Savez mljekarama predložio neka i otkupnu i maloprodajnu cijenu povećaju za jednu kunu, ali nisu prihvatile.

"Kilogram kukuruza stoji oko dvije kune, a Dukat mlijeko u otkupu plaća 2,26 kuna, Vindija 2,43 kn, dok prosječna cijena u EU 27 iznosi 2,65 kuna", ističe dopredsjednik udruge koja okuplja 80 posto farmera. Stanje u mljekarstvu, upozorava i direktor Croatiastočara Branko Bobetić, alarmantno je i zaslužuje posebnu sjednicu Vlade. "Usvojili smo strategiju razvoja turizma, a nemamo strategiju o proizvodnji hrane", ističe Bobetić. U tri mjeseca ove godine otkupljeno je 132 tisuće tona mlijeka, u istom razdoblju lani 161. Prvi put u desetak godina zabilježen je i manji otkup po farmi. Naime, proteklih godina mala obiteljska gospodarstva napuštala su proizvodnju mlijeka zbog nekonkurentnosti.

 

50posto

mliječnog asortimana proda se po akcijskim cijenama

No, velike su farme kontinuirano dizale mjesečni prosjek. Tako je u 2010. iznosio 2943 kilograma po farmi, u 2012. narastao je na 3832, a ove godine posustaju i veliki, pa je proizvodnja pala na 3519 kg. Zbog manjka mlijeka iz domaće proizvodnje povećan je uvoz iako je opterećen sa 15 posto carine. Tijekom prva dva mjeseca 2012. uvezene su 1974 tone svježega mlijeka, u istom razdoblju ove godine čak 14.504 tone. Negativan trend evidentan je i na ukupnom uvozu/izvozu mliječnih proizvoda. Zaključno s ovogodišnjom veljačom uvezeno je 33.997 tona svih mliječnih proizvoda što je 47% više nego lani. Izvezeno je, pak, 10.100 tona, deset posto manje nego prošle godine.Više je uzroka urušilo mljekarski sektor."Sve ponuđene zdravstveno ispravne količine mlijeka otkupljene su, no aflatoksin je smanjio i otkup i potrošnju, a troškovi prodaje sve su skuplji", navodi Bobetić.

U situaciji višegodišnjeg pada kupovne moći trgovci su, kaže, sve zahtjevniji jer se više od 50 posto asortimana proda po akcijskim cijenama."Ako je Dukat, kao najveća tvrtka u lokalnom mliječnom biznisu koja ima i najpovoljniji miks volumen u proizvodima veće dodatne vrijednosti, prvi put u novijoj povijesti za prvi kvartal ove godine zabilježio gubitak, ostatak mljekarske industrije zasigurno je u još složenijoj situaciji", ocjenjuje Bobetić. Trend je dramatičan, upozorava, no mljekarska industrija, tvrdi, nema manevarski prostor za veću logistiku prema farmerima. Reagirati moraju, smatra Bobetić, Vlada i resorni ministar.

Komentirajte prvi

New Report

Close